NASA har fundet et sort hul, der "spiser" på faste tidspunkter

Af: Lucas Andreas

|

27/08/2024

Nyheder
OBS: Genrefoto. Foto: Wikimedia Commons
OBS: Genrefoto. Foto: Wikimedia Commons
Hullet er kilde til stor fascination.

Lige nu læser andre også

Forskere har gjort en bemærkelsesværdig opdagelse omkring et sort hul, der befinder sig 860 millioner lysår fra Jorden.

Det sorte hul har nemlig nogle egenskaber, man sjældent har set før.

Det viser sig, at dette sorte hul har en usædvanlig evne til at "spise" på faste tidspunkter, hvilket er en sjælden opførsel blandt de kosmiske fænomener.

Observationer foretaget af NASA's røntgenobservatorium Chandra samt andre avancerede teleskoper har afsløret, at det sorte hul gentagne gange absorberer materiale fra en stjerne, der befinder sig i en tæt bane omkring det.

Det skriver Abcnyheter.

I 2018 eksploderede en stjerne i nærheden af det sorte hul og blev til en supernova.

Normalt ville en sådan hændelse betyde, at stjernen blev fuldstændig opslugt af det sorte hul, men forskerne bemærkede noget usædvanligt.

Røntgenstråler og ultraviolet lys, som stjernen udsendte, aftog over tid, hvilket fik forskerne til at tro, at stjernen var blevet fuldstændig absorberet.

Men to år senere opdagede de igen stråling fra det samme område, hvilket tydede på, at stjernen havde overlevet og nu kredser om det sorte hul.

Forskningen tyder på, at stjernen ikke blev fuldstændig ødelagt, men i stedet mistede en del af sit materiale, som blev trukket ind i det sorte hul.

Forskerne forudser, at det sorte hul vil tage endnu en "bid" af stjernen mellem maj og august 2025, en begivenhed de nu ser frem til at observere.

"Det sorte hul tog derefter endnu en bid af stjernen efter to år," forklarer forskerne, hvilket antyder, at det sorte hul har en bemærkelsesværdig cyklisk adfærd.

Opdagelsen giver ny indsigt i de komplekse mekanismer bag sorte hullers interaktioner med deres omgivelser og åbner op for flere spørgsmål om, hvordan sådanne kosmiske fænomeners cykliske mønstre kan forstås og forudsiges.

Anbefalet til dig