Nationalbanken bekræfter: Regningen stiger til 3 milliarder

Af: Lucas Andreas

|

10/10/2024

Regningen vokser.

Lige nu læser andre også

Der er løbet meget vand i åen for Nationalbanken gennem det seneste år.

Den 30. november 2023 afslørede Nationalbanken, at 1000-kronesedlen og en række gamle sedler bliver ugyldig fra den 31. maj 2025.

Nationalbanken har derfor været på stort arbejde for at indsamle de mange milliarder kroner i 1000-kronesedler, der florerer i både ind- og udland.

Sideløbende har et andet større projekt været i gang ved Nationalbanken.

Bankens lokaler er ved at gennemgå en større renovation, og den ser nu ud til både at blive markant dyrere og mere tidskrævende end først antaget.

Prisen er steget til tre milliarder kroner, hvilket er omkring 300 millioner kroner mere end det beløb, der blev anslået sidste år.

Banken bekræfter over for Politiken, at de oprindelige beregninger fra 2023 ikke længere holder.

Med renoveringen af den ikoniske bygning følger en lang række uforudsete udgifter, og projektet kan vise sig at blive endnu dyrere, da kontrakter på de forskellige entrepriser endnu ikke er underskrevet.

Ifølge banken kan det endelige budget derfor godt overstige det nuværende skøn.

Oprindeligt var planen, at renoveringen skulle afsluttes i 2029, men tidsplanen er nu udskudt til 2030. Årsagerne til forsinkelsen er ikke detaljeret beskrevet, men det kan skyldes både logistiske og økonomiske faktorer, som ofte opstår under komplekse byggeprojekter.

Bankens ikoniske bygning, der er tegnet af den berømte arkitekt Arne Jacobsen, kræver omfattende modernisering for at leve op til nutidens standarder for sikkerhed og bæredygtighed.

Projektet har derfor været undervejs i flere år, og den stigende pris afspejler de mange krav og udfordringer ved at renovere en fredet bygning.

Anbefalet til dig