Efter at Den Europæiske Centralbank tidligere torsdag hævede renten, følger Nationalbanken efter.
Nationalbanken hæver således sin rente med 0,25 procentpoint og træder i fodsporene på Den Europæiske Centralbank (ECB) som tidligere i dag lavede den samme rentemanøvre for at tæmme den sejlivede inflation.
Den Europæiske Centralbank (ECB) hævede dermed sin toneangivende rente til 3,75 procent.
I Nationalbank-regi betyder det, at foliorenten, renten på indskudsbeviser samt diskontoen hæves til 3,35 procent pro anno, mens udlånsrenten hæves til 3,40 procent pro anno.
Rentestigningen var dog ventet, da Nationalbanken plejer at følge kursen fra ECB, fordi kronens kurs skal følge euroens.
"Hver gang ECB har sat renten op over det seneste år har Nationalbanken også hævet renten. To gange har Nationalbanken lavet en lidt mindre rentestigning end ECB, da kronen har været for stærk. Det er ikke tilfældet i dag," siger Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri.
Hen over efteråret, vinteren samt foråret har man hævet renten. Seneste rentestigning var i juni, og nu sker det altså igen.
På mindre end et år har man hævet renten fra -0,5 pct. til 3,40 procent. Med den seneste stigning er Nationalbankens rente den højeste i næsten 15 år.
Og dét er noget, der kan mærkes hos mange danske boligejere.
Ifølge beregninger fra Totalkredit er det blevet cirka 14.000 kroner dyrere om året for et lån på en million kroner med afdrag når der er taget højde for rentefradraget, sammenlignet med da renten var negativ i begyndelsen af 2022.
Til trods for stigningen, så bliver det altså ikke dyrere for de danskere, der skal ud og låne til et nyt hus, fortæller chefanalytiker i Nykredit, Sune Malthe-Thagaard, ifølge B.T.
Også boligejere med realkreditlån, der får ny rente hvert halve år, slipper for at betale mere.