Nationalbanken med glædelig nyhed

22/03/2023

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
"Det lysner i horisonten", lyder det fra Nationalbanken i den seneste prognose.

Mest læste i dag

Nationalbanken har sendt en ny prognose for boligmarkedet på gaden. Prisfaldet på boligmarkedet kan se en ende i løbet af i år, lyder det.

Det er stadig Nationalbankens vurdering, at de kraftige rentestigninger over det seneste års tid endnu ikke er slået fuldt igennem på boligpriserne. De ventes derfor at falde yderligere med i omegnen af 6 % i løbet af 2023, især i det første halvår, før de er justeret ind efter den højere rente.

Holder det stik, vil det betyde, at huspriserne på landsplan siden toppen i 2022 vil være faldet med tæt på 15 %, viser en beregning fra Realkredit Danmark. Dermed vil der alt i alt blive skåret omtrent 350.000 kroner af prisen på et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvadratmeter.

Lysner i horisonten

Nationalbanken venter dog, at det lysner i horisonten for boligmarkedet med en stabilisering af boligpriserne i 2024 – og faktisk også en lille pil op.

”Det skyldes, at boligbyrden synes at have toppet, og kombinationen af yderligere prisfald på boligmarkedet i den kommende tid og en pæn fremgang i de nominelle indkomster vil trække boligbyrden yderligere ned og gøde jorden for en vending på boligmarkedet,” siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark

I Realkredit Danmark og Home er man på linje med Nationalbankens boligprisprognose og synet på, hvor boligmarkedet står lige nu og det kommende års tid.

”Vi er allerede et bedre sted end i starten af året, og boligsalget ser ud til at rette sig step for step, så vi nærmer os salget i ’normalårene’ fra 2015-2019, men fremgangen er meget afhængig af ro på renten, økonomi og beskæftigelse i det hele taget,” siger boligmarkedsanalytiker i Home, Henrik Hauthorn Jensen i en pressemeddelelse.

Homes Køberbarometer, som udarbejdes af analysevirksomheden YouGov, viser, at godt 14 % af befolkningen melder sig klar til at købe bolig i første halvdel af 2023.

”Det er stort set som gennemsnittet for alle målingerne, siden vi startede med Home Køberbarometer i 2017, men en større del af køberne, end vi er vant til, tænker mere og i længere tid over tingene – men lysten til at købe bolig er der skam,” slår Homes analytiker fast.