Kampagnen er en opfølgning på Nationalbankens udmelding i november om, at der kommer nye pengesedler i 2028-2029, og at 1000-kronesedlen og ældre seddelserier bliver ugyldige efter 31. maj 2025.
”Vi laver kampagnen og sender breve til alle borgere for at sikre, at borgerne bliver grundigt oplyst om, hvilke pengesedler der bliver ugyldige efter 31. maj næste år, og hvad de skal gøre, hvis de har nogle af disse pengesedler,” siger Camilla Penn, der er chef for Sekretariat og Kommunikation i Nationalbanken, ifølge en pressemeddelelse og fortsætter:
"Vi lancerer kampagnen allerede nu for at sikre, at der er god tid til at bruge eller indsætte sedlerne, og vi har tilrettelagt en kampagne, som kommer bredt ud."
”Borgerne har været gode til at aflevere 1000-kronesedler i banken eller bruge dem til at betale med, men vi har ikke fået mange sedler fra de ældre seddelserier ind. Derfor har vi i kampagnen valgt at sætte særligt fokus på de ældre seddelserier. Vi ved godt, at nogle sedler er gået tabt, og at andre bliver gemt som samleobjekter, men det er vigtigt for os, at folk ved, at sedlerne bliver ugyldige,” siger hun videre.
I bunden af artiklen kan du se billeder af de sedler, der ikke bliver ugyldige.
Brev bakkes op af bred kampagne
Det bærende element i den landsdækkende kampagne er et informationsbrev, som alle danskere over 15 år modtager i løbet af september – enten via Digital Post eller i den fysiske postkasse, hvis man er fritaget for Digital Post.
Brevet udsendes i etaper i løbet af september, mens kampagnen kører på plakater i bybilledet samt i annoncer i trykte og online medier og på sociale medier.
"Vi forsøger at komme bredt ud, så flest muligt støder på kampagnen og bliver mindet om budskabet i brevet. Vi håber, at det samlet set giver især indleveringen af de gamle sedler et nøk op, og at kendskabet til, at en række sedler bliver ugyldige, bliver højt," siger Camilla Penn.
Det er Nationalbankens opgave at sørge for sikre og effektive betalinger. De ældre sedler gøres blandt andet ugyldige, fordi færre genkender sedlerne, og er svære at bruge i praksis.
1000-kronesedlerne udfases, fordi danskernes betalingsvaner har ændret sig, så der ikke længere er brug for 1000-kronesedlen til betalinger.
Siden beslutningen blev offentliggjort i november sidste år, er der indløbet 15,4 mia. kr. af de 21 mia. kr. i 1000-kronesedler, der var i cirkulation.
Af de ældre seddelserier er der indleveret 0,5 mia. kr. af de 3,4 mia. kr., som var i omløb i november 2023.
Dermed er næsten tre ud af fire 1000-kronesedler blevet brugt til at betale med eller er indleveret i banken, mens det gælder 15 pct. af de udestående sedler fra serierne fra 1944, 1952, 1972 og 1997.
Læs mere på Nationalbankens hjemmeside, hvor du også kan se billeder af, hvilke sedler der bliver ugyldige.
Foto: Danmarks Nationalbank