Nationalbanken udfaser danske pengesedler - men nogle af dem kan være 20.000 kroner værd

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Flere af de pengesedler, der udfases, kan være mange penge værd.

Lige nu læser andre også

Når kalenderen viser maj 2025, bliver 1000-kronesedlen samt en række ældre danske pengesedler ugyldige som betalingsmiddel.

Alligevel er ældre sedler til en værdi af hele 2,8 milliarder kroner stadig ikke blevet indleveret. På trods af gentagne opfordringer er kun fem procent af disse gamle sedler blevet afleveret.

Det viser nye tal fra Nationalbanken ifølge DR.

Peger på ældre borgere

Nationalbankens hovedkasserer, Niels Kaas, spekulerer i, at mange af de gamle sedler ligger hos ældre borgere, som måske har gemt dem i årtier.

"Der er en vis sandsynlighed for, at de ligger inde hos nogle, der var voksne, da sedlerne var på markedet. Desto ældre sedler er, desto ældre er de borgere, der har dem liggende, nok også," siger han.

Sedlerne, der snart bliver ugyldige, inkluderer blandt andet de velkendte serier med Carl Nielsen og H.C. Andersen samt ældre sedler med motiver som egernet og firbenet.

Nationalbanken indkalder i alt fire ældre seddelserier, hvoraf den ældste stammer helt tilbage fra Anden Verdenskrig.

Kritikken hagler ned

Mens Nationalbanken peger på de ældre mennesker, er der flere politiske partier, der mener, at de bør kigge indad.

Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Peter Kofod, udtrykker bekymring over, at mange danskere ikke er opmærksomme på, at komme af med de gamle sedler, som snart er ingenting værd:

"Jeg kan frygte, at der er mange mennesker, der ligger inde med de her sedler, fordi de ikke har opdaget, at det er nu, man skal indlevere dem," siger han ifølge DR.

Kritikken går på, at Nationalbankens nuværende kampagner, der blandt andet inkluderer e-Boks-meddelelser og opslag på sociale medier, ikke rammer de ældre borgere.

Sascha Faxe fra Alternativet påpeger, at man også bør få budskabet udbredt via tv og trykte aviser, så alle har en chance for at opdage udfasningen i tide.

Kan være mange penge værd

Hvis du er en af dem, der har ældre sedler liggende derhjemme, bør du tænke dig om en ekstra gang, inden du indleverer dem.

Flemming Lyngbeck Hansen, der er seddelsamler og medlem af Dansk Numismatisk Forening, kaster nemlig lys over, at flere af de gamle sedler kan være mere værd end den pålydende værdi.

"Alle sedler fra ombytningsserien helt tilbage fra 1944 bør man beholde," siger han og påpeger, at en 500-kroneseddel fra serien kan koste helt op til 20.000 kroner.

Anbefalet til dig