Nationalbanken udfaser pengesedler i maj 2025: Nu udsendes vigtig besked til ældre borgere

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Flere af de ældre sedler kan være mange penge værd.

Lige nu læser andre også

Til maj 2025 bliver en række ældre danske pengesedler ugyldige som betalingsmiddel.

Alligevel er ældre sedler til en værdi af hele 2,8 milliarder kroner stadig ikke blevet indleveret. På trods af gentagne opfordringer er kun fem procent af disse gamle sedler blevet afleveret.

Det viser nye tal fra Nationalbanken ifølge DR.

Peger på ældre borgere

Nationalbankens hovedkasserer, Niels Kaas, spekulerer i, at mange af de gamle sedler ligger hos ældre borgere, som måske har gemt dem i årtier.

"Der er en vis sandsynlighed for, at de ligger inde hos nogle, der var voksne, da sedlerne var på markedet. Desto ældre sedler er, desto ældre er de borgere, der har dem liggende, nok også," siger han.

Sedlerne, der snart bliver ugyldige, inkluderer blandt andet de velkendte serier med Carl Nielsen og H.C. Andersen samt ældre sedler med motiver som egernet og firbenet.

Nationalbanken indkalder i alt fire ældre seddelserier, hvoraf den ældste stammer helt tilbage fra Anden Verdenskrig.

Kan være 20.000 kroner værd

Selvom Nationalbanken har forsøgt at øge opmærksomheden omkring den kommende udfasning gennem en større kampagne i september, er der stadig mange sedler ude i omløb.

Nationalbanken har blandt andet sendt breve til 4,5 millioner borgere for at huske folk på, at de gamle sedler bør indleveres inden den fastsatte frist.

Flemming Lyngbeck Hansen, der er medlem af Dansk Numismatisk Forening og seddelsamler, advarer dog mod at skynde sig ned i banken med de gamle sedler uden at undersøge deres værdi først.

"Nogle af dem kan være mere værd end deres pålydende værdi," forklarer han.

Især sedler fra ombytningsserien fra 1944 kan have en betydelig højere værdi på samlermarkedet. For eksempel kan en 500-kroneseddel fra denne serie være op mod 20.000 kroner værd - afhængigt af årgangen.

Anbefalet til dig