Nationalbankens tal chokerer: Hvert år sker det for mange danskere

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Er du blevet snydt?

Mest læste i dag

Det kilder i maven af de søde beskeder, som tikker ind i indbakken.

Personen er sød, opmærksom, charmerende, intelligent og synes altid at vide, hvad man skal sige.

Nogle gange er det for godt til at være sandt, og desværre oplever mange at blive svindlet for penge, netop som de troede, de havde fundet kærligheden online. 

Fænomenet kaldes kærligheds- eller romancesvindel (romance / love scam på engelsk), og svindeltypen har de seneste år vundet indpas som en metode i digitale svindelnumre, hvor ofrene bliver franarret ofte store pengebeløb under dække af kærlighed.

Hvad man troede var en oprigtig romantisk relation, kan for nogen vise sig som bedrageri, der kan efterlade langvarige følelsesmæssige og økonomiske ar.

Sådan skriver RelationsPeople A/S i en pressemeddelelse.

Hvert år mister mange danskere penge til denne form for svindel, og ifølge Danmarks Nationalbank tabte danskerne samlet set 627 millioner kr. til digital svindel og misbrug sidste år.

Ifølge Finans Danmark falder færre i fælden for kærlighedssvindel, og svindelforsøgene bliver heldigvis også færre.

Til gengæld mister ofrene i gennemsnit større pengesummer end tidligere. Samlet set løb den samlede sum for kærlighedssvindel op i mere end 17 millioner kr. i 2023.

Samtidig frygter man for et mørketal af svindelsager, der aldrig bliver anmeldt, fordi det for nogen er et tabu, der er forbundet med skam.

Derfor er det vigtigt at være på vagt over for kærlighedssvindlere og identificere advarselssignalerne tidligt, så svindlerne hverken lykkes med at knuse hjerte eller tegnebog.

Gareth Williams, der er nordisk bedrageriekspert i teknologivirksomheden BioCatch, der arbejder med forebyggelse af digitalt svindel og hvidvask, har arbejdet med forebyggelse af bedrageri i mere end 20 år.

Derfor kender han advarselssignalerne på, at man er ved at blive udsat for svindel i stedet for kærlighed.

Gareth Williams peger på fem særlige tegn på kærlighedssvindel, som skal få alarmklokkerne til at ringe:

1. Du bliver udsat for en bombe af kærlighed

”Selvom kærlighed ved første blik kan opstå for nogen, er det også noget, du skal være opmærksom på i relationer, der opstår online. Kærligheds- eller romance-svindlere benytter sig typisk af det, der kaldes "love bombing" – intens deling af kærlighed, hengivenhed og ros. De vil have dig til at forelske dig hovedkulds og hurtigt for at gøre dig klar til den ultimative anmodning, nemlig dén der handler om at sende dem penge,” fortæller han.

2. Overdreven interesse for dit privatliv

”At stille spørgsmål er vigtigt for at lære hinanden bedre at kende. Men svindlere er ofte overdrevet interesserede - de stiller en masse spørgsmål til dig, men afslører aldrig ret meget om sig selv. Det kan virke smigrende, men det er med vilje i forsøget på at få dig til at afsløre dine sårbarheder. Jo mere de ved om dig, jo nemmere bliver det for dem at bruge det til deres egen fordel og i sidste ende tage dig ved næsen.” 

Af den årsag anbefaler Gareth Williams også, at man er påpasselig med at dele viden om sig selv online, da man aldrig kan vide sig sikker på, hvem der sidder på den anden side af tasterne. 

3. Personen bor samme sted som dig, men er sjældent hjemme til at mødes

I kan bo i samme land, kommune eller endda by, men på trods af det, lykkes det ikke for jer at mødes. Det kan blive særligt udfordret af deres angiveligt atypiske arbejdssituation:

”Du vil opdage, at kærlighedssvindlere ofte angiver en beskæftigelse, der giver mulighed for at rejse meget eller en legitim undskyldning for at være i udlandet. De hævder at være i militæret, være embedsmand eller - en af de mest almindelige - at arbejde på en olieboreplatform. Det giver dem en gyldig undskyldning for, hvorfor de skal være væk i lange perioder og endnu vigtigere grund til at bede om penge til at købe en flybillet hjem for at se dig,” forklarer han.

4. Aflysninger i sidste øjeblik

”Tiden er inde til jeres første date, hvor I endelig skal mødes i virkeligheden. Hvis du har at gøre med en svindler, vil du typisk opleve, at de aflyser i sidste øjeblik og kommer med en udførlig undskyldning for, hvorfor de ikke kan møde dig personligt. Uanset hvor mange aftaler, I kan have, vil personen aflyse. Dette er et kendt trick, som er designet til at holde dig tæt på så længe som muligt,” fortæller han.

En aflysning er ofte forbundet med stor skuffelse, og nogen kan måske mærke en begyndende forvirring i relationen. Den forvirring skal man holde fast i, for det kan være et tegn på, at man inderst inde er ved at ane uråd, uddyber Gareth Williams.

5. En presserende anmodning om penge

”En presserende anmodning om penge er den største alarmklokke, som du skal være ualmindelig opmærksom på. Oftest vil en kærlighedssvindler have en overdrevet grund til, at de har brug for penge med det samme - fx at en syg slægtning mangler livstruende medicin, at de selv er truet på livet eller bliver forfulgt. Nogle beder også om penge og hævder, at det er til en lukrativ investering, som de meget snart vil returnere til dig med en stor fortjeneste,” uddyber han.

En sidste anbefaling fra Gareth Williams er, at man aldrig skal overføre penge eller dele økonomisk eller privat data med nogen, som man ikke har mødt i virkeligheden – det gælder uanset grunden, og selvom det kan virke særdeles overbevisende.

Anbefalet til dig