Nationalbankens tal taler for sig selv: Godt pensionsnyt til danskerne

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En lang række danskere har god grund til at klappe i hænderne.

Lige nu læser andre også

Danskernes pensionsformue er steget markant i årets første seks måneder.

Det viser nye tal fra Nationalbanken.

Således var pensionsformuen på 4.182 milliarder kroner ved udgangen af 2. kvartal i år mod 4.033 milliarder kroner ved udgangen af 2023 – altså en stigning på 149 milliarder kroner.

”Årets første seks måneder har i den grad budt på gode nyheder for danske pensionsopsparere,” siger Anne-Louise Lindkvist, der er kunderådgivningschef i Sampension, ifølge en pressemeddelelse, som Nyheder24 har fået tilsendt.

"For den positive udvikling fra sidste år, hvor pensionsformuen kom tilbage på vækstsporet efter et markant dyk i 2022, er fortsat i første halvdel af 2024. Her har ikke mindst medvinden på aktiemarkederne betydet, at danskerne generelt har fået pæne afkast på pensionsopsparingerne, hvilket har bidraget til at sende pensionsformuen markant i vejret i år," fortsætter hun.

De nye tal fra Nationalbanken viser desuden, at danskernes pensionsindbetalinger var på 79,8 milliarder kroner i 1. halvår i år, hvilket er det højeste niveau nogensinde i et 1. halvår.

”Foruden afkastet har også pensionsindbetalingerne, som endda var rekordstore i første halvår, været med til at give pensionsformuen luft under vingerne i år. At indbetalingerne til pension i halvåret nåede nye højder, skyldes ikke mindst den nærmest ustoppelige fremgang i beskæftigelsen herhjemme, og at der generelt har været stor pil op for danskernes lønninger. Hertil kommer, at mange frivilligt har prioriteret at sætte ekstra ind på pensionen i år,” siger Anne-Louise Lindkvist.  

Pensionsformuen nåede sit foreløbige højdepunkt ved udgangen af 2021, hvor den var på 4.312 milliarder kroner.

Herefter faldt formuen på bare ni måneder med 658 milliarder kroner til 3.654 milliarder kroner ved udgangen af tredje kvartal 2022.

Men siden da er formuen vokset i seks ud af syv kvartaler og med i alt 528 milliarder kroner og nærmer sig nu altså rekordniveauet fra slutningen af 2021.

”Vokseværket i pensionsformuen betyder samtidig, at vi er godt på vej til at indhente det tabte fra 2022. Og fortsætter udviklingen i de kommende måneder, kan det ikke udelukkes, at pensionsformuen inden årsskiftet kan komme i nærheden af det hidtidige rekordniveau,” siger Anne-Louise Lindkvist.    

”Samtidig er nedturen i 2022 og den efterfølgende optur en påmindelse om, at det generelt er vigtigt at have det lange lys på, når det gælder pensionsopsparing. For selvom der uundgåeligt vil komme udsving undervejs, vil kombinationen af afkast, der over årene langt oftere vil være positivt frem for negativt, og de betydelige og støt stigende pensionsindbetalinger få formuen til at vokse på den lange bane,” siger Anne-Louise Lindkvist.

Siden 1. kvartal 2015 – som er det første år i Nationalbankens statistik – er pensionsformuen steget med i alt 1.244 milliarder kroner.

Anbefalet til dig