Natklubber for børn dukker op i flere storbyer: Her kan 15-årige drikke sig fulde til sent ud på natten

Af: Mie M.B

|

28/03/2025

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Klubberne har ikke alkoholbevilling og kan derfor lukke de 15-årige ind uden at bryde loven

Lige nu læser andre også

Et nyt natklubskoncept for unge under 18 år har skabt bekymring blandt både forældre og eksperter. Konceptet, kaldet City 3, er rettet mod unge i alderen 15 til 18 år og tilbyder natklubsoplevelser med diskolys, dørmænd og bordpakker til flere tusinde kroner. Festen er dog unik ved, at de unge selv medbringer deres alkohol, da natklubben ikke har alkoholbevilling. Det skriver TV 2 Fyn.

Kontroversielt koncept med høje priser
City 3-konceptet er allerede åbnet i fire danske byer, senest i Odense, hvor TV 2 Fyn forsøgte at få adgang til festen, men blev afvist. Til gengæld mødte de en gruppe unge udenfor klubben, som frit fortalte om de medbragte drikkevarer som øl, vodka og shots.

Bordene til festen koster mellem 400 og 2.000 kroner, mens entrébilletten koster 200 kroner. For denne pris får gæsterne sodavand, is og kopper – men alkoholen er deres eget ansvar. Bestyreren af stedet, Mathias Zacho, understreger, at der er voksne til stede, som kan hjælpe, hvis nogen bliver for fulde. Han forklarer desuden, at festen afholdes som en "privatfest", hvilket gør det lovligt, da stedet ikke udskænker alkohol.

Eksperter advarer mod risici
Selvom konceptet forsøger at skabe trygge rammer, møder det kritik fra organisationen Alkohol & Samfund, som mener, at festerne udgør en stor risiko for unges sundhed og sikkerhed. Michael Jensen, faglig leder hos Alkohol & Samfund, peger på, at Sundhedsstyrelsen fraråder alkoholindtag for unge under 18 år. Ifølge ham kan tidlig introduktion til alkohol føre til afhængighed og skader på den unge hjerne, som stadig er under udvikling.

Derudover advarer han om risikoen for skader, ulykker og dødsfald, når så unge mennesker færdes i nattelivet med alkohol i blodet. Han påpeger, at de unge ofte drikker mere som voksne, hvis de introduceres tidligt til alkohol.

Politiets reaktion
Fyns Politi har ikke ønsket at stille op til interview, men udtaler i en skriftlig kommentar, at de er opmærksomme på konceptet og følger udviklingen i nattelivet nøje. De understreger vigtigheden af at forebygge skader blandt unge.

Unge er positive trods kritik
Flere af de unge gæster ser dog konceptet som en tryg løsning sammenlignet med fester uden opsyn. Emilie Svensson, 16 år, mener, at det er bedre at have et kontrolleret sted at feste end at lade unge drikke uden opsyn.

City 3-festerne finder sted fra klokken 22 til 03 og er trods kritikken blevet populære blandt de unge, som ser det som en mulighed for at feste under overvågede forhold.

Anbefalet til dig