Nedtur: Fleggaard-familien lukker grænsebutik

26/5/20 12:15

Julie Møller

Foto: Shutterstock
Selvom den enorme grænsehandel har indbragt store millionbeløb til Fleggaard-familien, som i dag er en af landets rigeste, må de nu lukke grænsebutik.

Coronapandemien har været skyld i grænselukning, og det har haft fatale konsekvenser for den normalt så indbringende grænsehandel. Det har tvunget familien bag Fleggaard-kæden til midlertidigt at lukke de fleste af sine butikker. Det skriver Finans.dk

Så snart det kan løbe økonomisk rundt igen, genåbner Fleggaard sine butikker. Dog forbliver en af kædens butikker permanent lukket. Det drejer sig om grænsehandelsfamiliens Calle-butik i Rosenkranz, som ikke slår dørene op igen.

“Men det har nu ikke noget med corona at gøre. Det er i stedet en afvejning af, at andre butikker også kan dække den handel, der hidtil har været i dette supermarked,« siger Lars Mose Iversen, leder af detailhandelen i Fleggaard-koncernen.

Grænsehandlen er flyttet lige nord for grænsen

Den indbringende grænsehandel med slik, sodavand, dåseøl og cigaretter har i en lang årrække indbragt store millionbeløb til Fleggaard-familien, som i dag er en af Danmarks rigeste, og som sidste år omsatte for 7 mia. kr.

Men de lukkede grænser har betydet, at familiekoncernen har måtte lukke syv ud sine otte Fleggaard-butikker samt syv ud af ni Calle-butikker.

I stedet er handlen flyttet nordpå, skriver Finans.dk. Hos Salling Group kan man berette om et mersalg på mellem 25 og 40 pct. på grænsevarer i landets sydligste kommuner under coronakrisen.

Dette stemmer også overens med tal fra Coop. En analyse viser, at i kommunerne Aabenraa, Tønder, Sønderborg, Haderslev, Lolland og Guldborgsund steg salget af de varer, der handles uden afgift ved grænsen, med 39 pct. i april 2020 sammenlignet med året forinden.

Hele Fleggaard-koncernen er ejet af arvinger i tredje generation til den oprindelige stifter, Peter J. Fleggaard. Det er de tre søskende Birgitte, Ole og Susanne Fleggaard. Det hele startede med en lille kolonialhandel, som Peter J. Fleggaard åbnede i Padborg i 1926 , og siden hen har vokset sig større.  På 10 år har grænsehandlen indbragt ejerfamilien over 2,5 mia. kr. og derved gjort familien til en af landets 20 rigeste.