Nemt trick: Sådan slipper du for muldvarpeskud uden at løfte en finger

04/9/20 07:15

Christian Granhøj Skouboe

En biolog deler et nemt trick til at undgå muldvarpeskud. Foto: Shutterstock
Nu henvender en af de helt store organisationer sig direkte til de mange haveejere,

I en pressemeddelelse beder Dyrenes Beskyttelse nu danske haveejere om at holde igen med at jage de små muldvarpe, der bor under græsplænerne på tværs af landet. 

På denne tid af året skyder det nemlig op med muldvarpeskud i landets haver og på marker. Desværre er der mange haveejere som er frustrerede over de små jordbunker, og de opsætter derfor ofte fælder for at slippe af med den lille graver. Men fælderne er ikke særlig dyrevenlige og selv hvis man fanger muldvarpen er det ofte en stakket frist inden der kommer en ny.

Nytter ikke i længden

Dyrenes Beskyttelse har fredag offentliggjort en pressemeddelelse, hvori en af organisationens biologer forklarer nærmere om, hvordan muldvarpene opererer. 

"Hvis en have er interessant for én muldvarp, er den helt sikkert også interessant for andre muldvarpe. Og hvis haven er rigtig interessant, går der kun kort tid, før den næste muldvarp flytter ind og et nyt graveprojekt begynder," siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Muldvarpeskud dannes, når muldvarpen bygger sit gangsystem under jorden. Den overskydende jord fra gravearbejdet presses op på jordoverfladen og danner muldvarpeskud.

Sådan slipper du for muldvarpeskudene

Når først muldvarpen er færdig med gravearbejdet, så afpatruljerer den mest gangene efter bytte og graver ikke så tit nye gange. Den mest dyrevenlige metode til, at slippe for jordbunkerne er at lade muldvarpen grave færdig. Efter en tid holder der op med at komme nye og derfra har man en plæne uden muldskud.

"Hvis muldvarpen får lov til at grave i fred, vil der næsten kun være mange muldvarpeskud, når den flytter ind. Kort tid efter, vil der være meget få muldvarpeskud i haven. Muldvarpe er nemlig territorielle dyr, så når havens muldvarp har ordnet sit gangsystem, vil der næsten ikke komme flere muldvarpeskud," forklarer Michael Carlsen, inden han fortsætter: 

"Man får højst sandsynligt kun flere muldvarpeskud ved at fjerne havens muldvarpe, da en ny så vil flytte ind og grave på fuldt drøn igen."

Derfor lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse, at man skal lade muldvarpen færdiggøre sit gravearbejde. Herefter vil der komme meget få muldskud, som nemt kan udjævnes.