NETOP NU: Her er det sikreste tegn på, at du er smittet med corona

19/1/21 10:30

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
To nye studier afslører et symptom, man bør være opmærksom på.

Første gang coronavirus kom til Danmark, vidste sundhedsmyndighederne ikke meget om den nye virus. 

Nu - et år senere - opdager forskere og sundhedsmyndigheder verden over fortsat nye ting om coronavirussen og de nye varianter, der er opstået i løbet af det seneste år. 

Nu har to nye internationale studier slået fast, hvad det mest sikre symptom på, at man er smittet med coronavirus er. Studierne er offentliggjort i tidsskriftet Chemical Senses, skriver Videnskab.dk

De nye studier tages alvorligt og de får en lektor ved Aarhus Universitet til at advare om, at borgere, der oplevere det, bør gå i isolation, så man ikke smitter andre med virussen. 

Gå i isolation

Det er tabet af lugtesansen, der nu betegnes som en sikker indikator på, at man har coronavirus. Siden sidste år har nedsat eller en helt forsvundet lugtesans været noget, som forskerne har interesseret sig for, da det er gået igen hos mange smittede. 

"Risikoen for, at du har covid-19 ved pludseligt lugtetab, er så stor, at man bør betragte sig selv som smittet, indtil det modsatte er bevist," siger læge og lektor Alexander Wieck Fjældstad fra Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet. 

Det er netop universitetet i Aarhus, der står bag den danske del af undersøgelsen. 

Han forklarer, at det ikke blot drejer sig om er tale om, at lugtesansen bliver dårligere. Forskerne har oplevet, at mange dmister deres lugtesans helt og aldeles for en tid. Derfor opfordres borgere, der oplever at miste lugtesansen, til at gå i isolation.