Sundhedsstyrelsen nedsatte i sommeren 2019 en arbejdsgruppe til at se på organiseringen af børnekræftbehandlingen i Danmark.
Det har vakt megen opsigt, da en af de modeller som arbejdsgruppen arbejdede med var, at behandlingen af kræftsyge børn skulle centraliseres på Rigshospitalet. Det har fået kritik fra forældre mange steder i landet, der ikke kan se sig ud af, hvordan en hverdag skal fungere sammen med hyppige besøg på Rigshospitalet, hvis familien til dagligt bor i fx Thisted eller andre danske byer, der ligger langt fra hovedstaden.
Arbejdsgruppen har holdt pause siden oktober 2020 på grund af COVID-19 pandemien, men genoptager nu sit arbejde. Det fortæller Sundhedsstyrelsen nu i en pressemeddelelse.
Siden arbejdet blev genoptaget, er der dog sket nogle ælndringer, fortæller Styrelsen.
"Sundhedsstyrelsen har blandt andet på baggrund af en drøftelse med regionerne revideret beskrivelsen af arbejdsgruppens opgaver (det såkaldte kommissorium, red.)," skriver Sundhedsstyrelsen.
Kan ånde lettet op
Kommissoriet for det fremtidige arbejde er ændret, så det bliver tydeligt, at fokus ikke er på centralisering.
Derimod er fokus på, hvordan kvalitet og samarbejde i børnekræftbehandlingen kan styrkes indenfor den eksisterende organisering med fire centre for børnekræft i Danmark.
”Udviklingen inden for børnekræftbehandling går hurtigt, blandt andet udvikles der løbende nye metoder til diagnostik og ny medicin, som er tilpasset den enkelte patient. Vi har fokus på at sikre, at behandlingen af børn med kræft i Danmark fortsat er blandt de bedste i verden, når vi ser 10 – 15 år frem i tiden”, siger Sundhedsstyrelsen direktør Søren Brostrøm.
Sundhedsstyrelsen stiler mod at afslutte arbejdsgruppens arbejde i løbet af april.