Nu advarer NATO

20/6/22 06:14

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
NATO's chef advarer om, at krigen kan vare i årevis.

Præsident Zelensky svor søndag, at hans styrker "ikke vil give syden væk til nogen" efter hans første besøg i den sydlige frontlinje, da NATO's chef advarede om, at krigen i Ukraine kunne vare "i årevis".

På en sjælden tur uden for Kiev, hvor Zelensky er baseret af sikkerhedsmæssige årsager, rejste han til den tilbageholdende Sortehavsby Mykolaiv og besøgte tropper i nærheden og i den nærliggende Odessa-region for første gang siden den russiske invasion.

"Vi vil ikke give syden væk til nogen, vi vil tage alt, hvad der er vores, og havet vil være ukrainsk og sikkert," sagde han i en video, der blev lagt ud på Telegram, da han var på vej tilbage til Kiev.

Mens Zelensky forblev trodsig, advarede NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg om, at "vi skal være forberedt på, at dette varer i årevis."

I en tale til det tyske dagblad Bild sagde Stoltenberg: "Vi må ikke svække vores støtte til Ukraine, selv om omkostningerne er høje - ikke kun i form af militær støtte, men også på grund af stigende energi- og fødevarepriser."

Russiske styrker har rettet deres ildkraft mod den østlige og sydlige del af Ukraine i de seneste uger, siden de mislykkedes i deres forsøg på at indtage hovedstaden Kiev efter lyninvasionen den 24. februar. Det skriver The Economic Times.

"Tabene er betydelige. Mange huse blev ødelagt, civil logistik blev forstyrret, der er mange sociale problemer," sagde Zelensky.

Mykolaiv er et nøglemål for Rusland, da det ligger på vej til den strategiske Sortehavshavn Odessa. Zelensky undersøgte byens hårdt beskadigede regionale administrationsbygning og mødte embedsmænd i, hvad der så ud til at være en kælder, hvor han uddelte priser til soldater i en video udgivet af hans kontor.