Nu advares danskerne: Kemikalier i mundbind

29/11/21 08:41

Julie Møller

40 mundbind af tekstil er undersøgt for flere forskellige problematiske stoffer, oplyser Miljøstyrelsen. Billedet er et genrefoto. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.
Så skal vi på den igen.  Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Miljøstyrelsen. Mundbind bliver igen en del af hverdagen for mange, og der er flere, der vælger stofmundbindet til. Miljøstyrelsen har i en undersøgelse i 2021 kortlagt markedet af stofmundbind og udvalgt 40 mundbind af tre forskellige materialetyper (bomuld, polyester, og blandet tekstil) til kemiske undersøgelser.  ”Der blev fundet flere sundhedsmæssigt betænkelige kemikalier i nogle af de undersøgte mundbind, men i så små mængder, at vi vurderer, at der ikke er en sundhedsmæssig risiko ved brug af dem”, siger funktionsleder Elisabeth Paludan fra Miljøstyrelsen. Selvom der ikke er en “sundhedsmæssig risiko” ved brug af de udvalgte mundbind, så råder Miljøstyrelsen alligevel danskerne til at tænke sig om, inden mundbindene tages i brug. “Der bliver brugt mange kemikalier i produktionen af tekstiler, derfor kan tekstiler indeholde kemikalierester. For at mindske udsættelsen for kemikalier såsom formaldehyd og isocyanater, kan du vaske dit nye mundbind, inden du bruger det,” lyder rådet. En del af hverdagen igen Fra i dag - mandag 29. november - skal man igen bruge mundbind, når man skal i butikker og i supermarkedet. Det samme gør sig gældende, hvis man skal med tog, metro, bus eller flextrafik. Det blev besluttet, da Folketinget 25. november 2021 vedtog de tiltag, som regeringen har foreslået, for at få smittetallet ned. Krav om mundbind eller visir gælder ikke børn, mennesker med luftvejsproblemer, klaustrofobi eller lignende.  Coronapas skal findes frem Coronapasset tages også i brug igen, og fremover skal man vise det hos de liberale personrelaterede serviceerhverv som f.eks. frisører og kosmetologer, oplyser Erhvervsministeriet. Coronapasset vil fra den 29. november gælde i 72 timer ved PCR-test og i 48 timer for hurtigtest.    

Så skal vi på den igen. 

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Miljøstyrelsen.

Mundbind bliver igen en del af hverdagen for mange, og der er flere, der vælger stofmundbindet til.

Miljøstyrelsen har i en undersøgelse i 2021 kortlagt markedet af stofmundbind og udvalgt 40 mundbind af tre forskellige materialetyper (bomuld, polyester, og blandet tekstil) til kemiske undersøgelser. 

”Der blev fundet flere sundhedsmæssigt betænkelige kemikalier i nogle af de undersøgte mundbind, men i så små mængder, at vi vurderer, at der ikke er en sundhedsmæssig risiko ved brug af dem”, siger funktionsleder Elisabeth Paludan fra Miljøstyrelsen.

Selvom der ikke er en “sundhedsmæssig risiko” ved brug af de udvalgte mundbind, så råder Miljøstyrelsen alligevel danskerne til at tænke sig om, inden mundbindene tages i brug.

“Der bliver brugt mange kemikalier i produktionen af tekstiler, derfor kan tekstiler indeholde kemikalierester. For at mindske udsættelsen for kemikalier såsom formaldehyd og isocyanater, kan du vaske dit nye mundbind, inden du bruger det,” lyder rådet.

En del af hverdagen igen

Fra i dag - mandag 29. november - skal man igen bruge mundbind, når man skal i butikker og i supermarkedet. Det samme gør sig gældende, hvis man skal med tog, metro, bus eller flextrafik.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Det blev besluttet, da Folketinget 25. november 2021 vedtog de tiltag, som regeringen har foreslået, for at få smittetallet ned.

Krav om mundbind eller visir gælder ikke børn, mennesker med luftvejsproblemer, klaustrofobi eller lignende. 

Coronapas skal findes frem

Coronapasset tages også i brug igen, og fremover skal man vise det hos de liberale personrelaterede serviceerhverv som f.eks. frisører og kosmetologer, oplyser Erhvervsministeriet.

Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix.

Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix.

Coronapasset vil fra den 29. november gælde i 72 timer ved PCR-test og i 48 timer for hurtigtest.