Nu anbefaler Sundhedsstyrelsen danskerne at følge disse retningslinjer

11/9/20 09:45

Christian Granhøj Skouboe

Fredag er Sundhedsstyrelsen på banen med nye corona-retningslinjer.

Sundhedsstyrelsen udgiver i dag to håndbøger om, hvordan man kan undgå smitte med COVID-19 på kontorarbejdspladser og i det offentlige rum, fx når man holder møder, står i kø eller bruger et offentligt toilet.

De to håndbøger indeholder forslag og løsninger til, hvordan man som arbejdsplads eller kommune kan skabe rammer, der gør det nemt at holde afstand og holde god håndhygiejne, uden at man skal tænke for meget over det. Forslagene er valgt ud fra, at de er lette at implementere, vedligeholde og kræver få midler. Det fortæller styrelsen i en pressemeddelse. 

Heri anbefaler Sundhedsstyrelsen nu arbejdsgivere at lade ansatte møde ind på forskudte tidspunkter ligesom at dele kontorets gange op, så det bliver en reel mulighed at holde afstand. 

Kan være svært

Selvom de fleste nok kender alle de gode coronaråd som deres egen bukselomme, så anerkender Sundhedsstyrelsen, at alle retningslinjerne kan være svære at overholde, når hverdagen på arbejdspladsen for alvor er vendt tilbage. 

”Selv om man kender rådene om at forebygge smitte og ved, at man skal have rene hænder og holde afstand, kan det være svært at holde fast i at gøre det, når der fx er travlt på kontoret. Derfor giver håndbogen bud på, hvordan arbejdspladsen eller kommunen kan gøre det nemmere at følge rådene i en travl hverdag,” siger Niels Sandø, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Hent disse

I alt udgives der to håndbøger, der har forskelligt sigte. 

Håndbogen til kontorarbejdspladser er målrettet både offentlige og private arbejdspladser. Den giver blandt andet forslag til, hvordan man møder sikkert ind på arbejde om morgenen, hvordan man holder møder, frokost og pauser med god afstand og sikrer, at det er nemt at vaske og spritte hænder. Den kan hentes her.

Håndbogen med inspiration til at undgå smitte i det offentlige rum er målrettet kommuner. Den giver blandt andet forslag til, hvordan man håndterer steder, hvor der nemt opstår køer og ventesituationer, og hvor folk tager ophold, fx i parker. Derudover er der også inspiration til at undgå smitte på offentlige toiletter. Den kommunale håndbog findes her.