Nu bliver det forbudt: El- og hybridbiler kan ikke længere komme med denne færge

28/1/23 10:10

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Hvis du kører i en elbil, vil du ikke længere kunne få din bil om bord på denne færge.

Til trods for, at der er flere og flere, der vælger at skifte sin diesel- eller benzinbil ud med en elbil, er det ikke alle steder, at de er velkomne.

Faktisk har den norske færge Havila Kystruten for nylig valgt at indføre et forbud mod elbiler, da de har vurderet, at en brand i en elbil vil udgøre en trussel mod både passagerer, besætning og skib.

Af denne grund har de truffet en beslutning om, at de ikke længere vil tillade, at man tager sin el-, hybrid- eller brintbil med om bord på færgen, der sejler mellem Bergen til Kirkenes.

Ifølge Ekstra Bladet blev det af kystruten meldt ud i midten af januar, at man ville indføre dette forbud.

Lasse A. Vangstein, der er kommunikationsansvarlig for Havila Kystruten, fortæller til det norske medie NRK, at man har truffet denne beslutning med afsæt i en ekstern risikoanalyse.

"En brand i en elbil er meget varm, der kan være eksplosionsfare, og der vil blive frigivet giftige gasser. Det kan betyde, at man skal evakuere skibet med det samme, og i værste fald kan man få et totalt havari af skibet," sagde han til det norske medie.

Hos Hurtigruten, der er konkurrenter til Havila Kystruten, ser man dog ikke på det på samme måde. De har nemlig ikke nogen planer om at afvise deres passagerer, at de kan have deres el-, hybrid- eller brintbil med om bord.

Med udgangspunkt i tal fra det norske Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DBS), kan det dog virke som en besynderlig beslutning, der er blevet truffet af Havila Kystruten.

De oplyser nemlig, at brændstofbiler bryder i brand 4-5 gange så ofte som elbiler, hvis man tager højde for bilparkens størrelse.

Men selvom brande i elbiler statistisk set opstår sjældnere end i brændstofbiler, kan de dog være sværere at slukke.

Det skyldes, at hvis der opstår brand i selve batteripakken i en elbil, skal der store mængder vand over en periode til for at slukke flammerne, lyder det fra brandinspektør Sigurd Folgerø Dalen fra Oslo Brand- og Redningstjeneste til Faktisk.no.