Nu er der nyt om danskernes indefrosne feriepenge

08/02/2021

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Lige om et øjeblik kan danskerne få de sidste ugers feriepenge udbetalt.

Mest læste i dag

Nu fortæller Beskæftigelsesministeriet nyt om de sidste indefrosne feriepenge, som danskerne snart får muligheden for enten at "tø op" eller lade stå. 

Arbejdsgiverne har sammenlagt indberettet 108 milliarder kroner, som danskerne har opsparet i feriepenge.

Der er tale om fem ugers feriepenge, som ca. tre millioner lønmodtagere kan få udbetalt i den nuværende sundhedskrise for at holde gang i hjulene. Det viser en opgørelse fra LD Fonde.

Folketinget vedtog oprindeligt, at feriepengene skulle indefryses, til man går på pension, fordi landets lønmodtagere er overgået fra forskudt ferie til såkaldt samtidighedsferie. På grund af den aktuelle coronakrise har Folketinget besluttet, at man kan få udbetalt feriepenge tidligere.

Første mulighed for at få pengene var i efteråret, hvor man kunne hæve op til tre ugers feriepenge. Herudover er aftalepartierne enige om, at de resterende feriepenge skal kunne hæves fra marts.

Tørskoet igennem

"Det har været godt for vores samfundsøkonomi, at vi i denne ekstraordinære tid har haft mulighed for, at lønmodtagerne har kunnet hæve de indefrosne feriepenge før tid. Det har sammen med hjælpepakkerne været med til at få landet så tørskoet igennem en svær tid som muligt," siger beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard. 

"Vi ønsker, at så mange som muligt vil hæve feriepenge, når man inden længe kan få de sidste to uger udbetalt. Pengene skal være med til at få gang i økonomien, og håbet er, at de bliver brugt på danske varer og der, hvor man bor, så det ikke mindst kan mærkes i de butikker og restauranter, der har været hårdt ramt af nedlukningen."

Det er aftalt, at virksomhederne kan vente med at udbetale det indberettede beløb, til de pågældende medarbejdere forlader arbejdsmarkedet.

Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard tilføjer desuden:

"Det sker for at skåne virksomhederne i en svær tid. Der er ingen tvivl om, at mange virksomhederne er hårdt ramt på økonomien, og kan have svært ved at hive feriepenge ud af kassen."

Der blev i 2020 udbetalt 52,2 milliarder kroner af feriemidlerne, der svarer til 31,3 milliarder kroner efter skat. I gennemsnit fik lønmodtagerne et beløb på 13.570 kroner til rådighed, som kunne omsættes til forbrug.

Udbetalingen er i første omgang finansieret ved, at Lønmodtagernes Feriemidler, som hører under LD Fonde, har lånt pengene hos staten.

Man kan hæve sine feriepenge frem til og med 31. maj 2021. Hævede man ikke penge i efteråret, kan man få op til fem uger i anden runde. Lader man pengene stå, kan man få dem udbetalt, når man opnår folkepensionsalderen eller af anden årsag trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

Pengene vil indtil da blive stående hos LD Fonde.

 

Anbefalet til dig