Nu er det meldt ud: Fra denne dato bliver disse pengesedler ugyldige

Af: Mie M.B

|

30/11/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Indtil da arbejdes der på et initiativ, der skal gøre det muligt at indlevere sedlerne flere steder

Mest læste i dag

Nationalbanken i Danmark vil introducere en ny pengeseddelserie, forventeligt i 2028-2029, for at sikre, at kontanter forbliver et sikkert og effektivt betalingsmiddel i fremtiden. Dette skridt kommer som en respons på den løbende teknologiske udvikling og kravet om at holde sedlernes design og sikkerhedselementer opdateret. Det skriver Nationalbanken.

Ældre seddelserier vil blive faset ud, og alle seddelserier, undtagen den nuværende serie fra 2009 med motiver af broer og oldtidsfund, vil blive ugyldige efter den 31. maj 2025. Den nye seddelserie vil ikke omfatte en 1000-kroneseddel, og den nuværende 1000-kroneseddel fra 2009 vil også ophøre som et gyldigt betalingsmiddel i Danmark efter den 31. maj 2025.

Selvom mange danskere allerede er gået meget over til digitale betalingsmetoder i deres dagligdag, forbliver kontanter vigtige for nogle, især til småindkøb på loppemarkeder, gaver og lommepenge til børn. Nationalbankens analyse af kontanter viser, at 1 ud af 10 betalinger i butikker stadig foregår med kontanter.

For at gøre udfasningen af 1000-kroner sedlen så gnidningsfrit som muligt, har Nationalbanken indført en løsning for at sikre, at borgere og virksomheder, der ikke har haft mulighed for at håndtere deres kontanter inden fristen, stadig kan indløse dem.

I en periode på et år frem til den 31. maj 2026 vil Nationalbanken indløse ældre sedler fra personer og virksomheder, der ikke har haft lejlighed til at indsætte kontanterne i deres bank, veksle dem i vekselkontorer eller anvende dem i detailhandlen inden fristens udløb den 31. maj 2025. Dette er særligt relevant for borgere uden en bankkonto i Danmark eller udenlandske borgere.

Nationalbanken planlægger at etablere indleveringssteder, der åbner inden udgangen af 2024. I løbet af 2024 vil Nationalbanken kommunikere yderligere om beliggenhed, åbningstider og de specifikke regler og betingelser for brugen af ​​disse indleveringssteder.

Anbefalet til dig