Nu får Putin-venskab konsekvenser: Oligark får indefrosset aktiver for stort milliardbeløb

13/4/22 16:09

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Den russiske oligark, Roman Abramovich, der bedst er kendt for sit ejerskab af fodboldklubben Chelsea, har fået indefrosset aktiver for 48 milliarder kroner.

Den stenrige Roman Abramovich har for alvor fået konsekvenserne af sin tætte relation til Rusland præsident, Vladimir Putin, at føle. Han har nemlig fået indefrosset aktiver for intet mindre end 48 milliarder kroner.

Det skriver mediet Bloomberg, der også skriver, at det er et stort slag for den russiske milliardær. Det er nemlig svarende til omtrent halvdelen af hans estimerede formue.

Dette er sket efter, at en domstol på Jersey, der er kendt som et skattely, der er beliggende mellem England og Frankrig, har afgjort, at hans aktiver kan konfiskeres.

Ifølge Bloomberg har politiet på kanaløen ransaget en række lokaler, de mistænker for 'at være forbundet' til Roman Abramovich. Der forklares dog ikke nærmere om, hvilken type lokaler, der er tale om.

Jersey er under britisk kronbesiddelse, men er selvstyrende, hvilket betyder, at Storbritannien står for øens beskyttelse, men at den ikke er en del af kongeriget. Dertil er de ikke medlem af EU, og har været anvendt som skattely af rigmænd i en lang periode.

Repræsentanter for Roman Abramovich har nægtet at kommentere på afgørelsen, ligesom advokatkontoret på Jersey ikke havde meget at sige andet end, at hans aktiver er blevet indefrosset.

Abramovich er allerede tidligere blevet ramt af sanktioner fra Storbritannien, der har medført, at han hverken kan rejse ind i landet eller gennemføre handler. Derfor har han ikke haft mulighed for at sælge fodboldklubben Chelsea.

I begrundelsen for disse sanktioner fremgår det, at han af den britiske regering anses for at være en 'fremtrædende russisk forretningsmand, at han er 'pro-Kreml-oligark', og at han haft et tæt forhold til Vladimir Putin i årtier.

Salget af Chelsea bliver der fortsat arbejdet på, men som følge af de sanktioner, der har ramt den russiske rigmand, er der ikke én eneste krone fra salget, der vil ende på hans bankkonto.