Nu fordømmer han NATO

05/03/2022

Per Broch

Foto: Shutterstock
Samarbejdet mellem NATO og Ukraines præsident Volodimir Zelenskij har i krigens første uge været helt i top, men nu er Zelenskij ude med riven.

Mest læste i dag

I en videotale, der blev sent sent fredag aften, langer han hårdt ud mod NATO, som han synes svigter Ukraine. Særligt fordi NATO ikke indfører et flyveforbud over Ukraine. Det fortæller nyhedsbureauet AFP.

I talen understregede præsidenten, at det er meget sandsynligt, at Rusland vil eskalere sine angreb på Ukraine.

"Selv om de ved, at nye luftangreb og dødsfald er uundgåelige, vælger Nato ikke at lukke luftrummet over Ukraine," siger Ukraines præsident i talen.

Ved ikke at indføre et flyveforbud. så giver NATO på den vis grønt lys til yderligere bombning af ukrainske byer og landsbyer, det mener den ukrainske præsident i hvert fald.

NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, har tidligere advaret om konsekvenserne af et flyveforbud over Ukraine.

Hvis Nato skal håndhæve et flyveforbud over Ukraine, så skal de sende kampfly til landet. Det risikerer at kaste Europa ud i en krig med Rusland.

"Vi rykker derfor ikke ind i Ukraine. Hverken til lands eller i luften," fastslog Jens Stoltenberg, der er NATOs generalsekretær.

I stedet står NATO klar til at hjælpe ukrainerne med våben:

"Vi skal fortsætte med at hjælpe Ukraine på forskellig vis. Men Nato skal ikke være direkte involveret i konflikten. For hvis Nato bliver en direkte del af konflikten, så er jeg overbevist om, at vi vil se flere civile tab," sagde Stoltenberg.

USA har ligeledes afvist at indføre en flyveforbudszone over Ukraine.

 

Anbefalet til dig