Nu kommer 'Delta'-vaccinen

Foto: Shutterstock

Der går sandsynligvis ikke mere end et par måneder, før Pfizer-BioNTech har fået tilpasset deres vaccine, så den beskytter bedre mod Delta-varianten, som lige nu er den herskende variant af coronavirus i Danmark og mange andre lande.

Allerede i august måned går de kliniske forsøg med den nye vaccine i gang. Det skriver Financial Times.

Den tilrettede vaccine er ventet, efter at Delta-varianten har vist sig at være yderst smitsom. Den nuværende vaccine har nedsat beskyttelse mod varianten, omend den stadig beskytter mod alvorlig sygdom. Derfor kan vaccinerede sagtens være smittebærere på trods af færdig vaccinering.

Fordelen med den nye vaccine-type er, at den ifølge producenten er nem at omprogrammere, så den beskytter bedre mod mutationer. Det er også nødvendigt i det mutationsbillede, som vi oplever med coronavirussen.

Læs også

Advarer danskerne: Det er nu, du skal passe på

Omprogrammeringen sker ved, at man udskifter mRNA'et med det mRNA, der indeholder opskriften på Delta-varianten. Herefter er produktionen af vaccinen praktisk talt den samme som ved originalvaccinen.

Selvom den nye og tilpassede vaccine skal igennem en godkendelsesprocedure, så skal den ikke gennem tre forskellige faser og 40.000 testpersoner. Derfor er det ikke usandsynligt, at den nye og tilpassede vaccine kan være rullet ud til vaccination allerede i oktober måned.

Pfizer har desuden fået godkendt at bruge et tredje stik som en slags revaccination. Har boostes antistofferne med fem til ti gange, hvilket viser, at et tredje stik virker.

Selvom Pfizer rykker hurtigt, så kan sygdomsbilledet være helt forandret om tre måneder, og en ny variant kan være dominerende. Indtil videre må vi acceptere, at Delta-varianten spreder sig i det meste af Verden, og den kan sprede sig på trods af høje vaccinationstal.

Læs også

Lokomotivfører med opråb til unge mennesker: Et liv i kørestol hvis I overlever