Nu reagerer dronning Margrethe på kronprinsens tv-optræden

Foto: Shutterstock

Bemærkningen faldt torsdag aften

I disse dage aflægger dronning Margrethe officielt besøg på Færøerne. Besøget har et varieret program, men sluttede torsdag med en middag hos Lagmanden, der er formanden for Færøernes selvstyre. Middagen fandt sted i Tórshavn.

 

Der var en særdeles prominent taler ved middagen. Dronning Margrethe holdt nemlig tale for de fremmødte middagsgæster. Her udtrykte dronningen sin glæde over at være tilbage på øerne. Det viser et udskrift af talen, som Kongehuset fredag har offentliggjort på sin hjemmeside. 

"Det er en stor glæde for mig igen at besøge Færøerne, og jeg vil gerne takke Lagmanden for de venlige ord og det færøske folk for den varme og hjertelige velkomst her i dag," siger dronning Margrethe - og fortsætter:

"Lige siden mit første besøg, da jeg kun var 19 år gammel, har Færøerne betaget mig med den pragtfulde og helt særegne natur: de sorte klipper, de grønne fjeldsider og det store hav: gråt eller blåt under en altid skiftende himmel." 

"Men lige så markant og beundringsværdigt er det færøske folk, som jeg har lært at kende igennem de mange besøg i årenes løb. Et stærkt og selvbevidst folk, som lever på naturens nåde, men altid med fortrøstning, hvad enten tiderne har været vanskelige, eller som nu, hvor det færøske samfund er inde i en stærk udvikling." 

Læs også

Hver femte bryder loven uden at vide det: Nu advarer politiet

Nævner tv-program

Tidligere på året sendte DR en dokumentar i to dele om kongefamiliens forhold til Færøerne og Grønland. Det nævnte dronning Margrethe også. 

"Det er glædeligt at se, hvordan den færøske ungdom er opmærksom på den natur, som de er en del af. Det fik Kronprinsen lejlighed til at opleve, da han deltog i optagelserne af dokumentaren om Kongehuset og Færøerne, og det var tydeligt, hvor helhjertet de unge går ind for at pleje og bevare naturen - den natur, som altid har været den øverste myndighed på øerne." 

"Naturen er en rigdom, men den er også barsk. Den giver fisk fra havet og uld fra fårene i fjeldet, men den har igennem alle år krævet alt af de mennesker, som lever her. Ikke én bygd, ikke én familie har undgået at miste nogle af deres kære, sådan som talrige mindesmærker vidner om."

Slutteligt roste dronning Margrethe den udvikling, som hun ser på Færøerne.  

"Det er nu fem år siden, at jeg sidst besøgte Færøerne. Bare på disse få år er der sket en rivende udvikling. Der investeres med omtanke i fremtiden. Her i Tórshavn og i bygderne skyder nye skoler og uddannelsesinstitutioner op, som skal ruste den unge generation til at kunne overtage ansvaret for dette smukke land."

"Jeg glæder mig til i de kommende dage at se noget af det nye, som er sket, siden jeg var her sidst, og til at gense nogle af de steder, som rummer så mange minder fra tidligere besøg."

Det officielle besøg fortsætter indtil mandag.

Læs også

Afslører: Tre nye gratis danske tv-kanaler på vej