Nu reagerer Jim Lyngvild: Jeg er fucking ligeglad

04/02/2021

Sarah Steenfeldt

Designer Jim Lyngvild er en alsidig mand, der blandt andet også har stået bag udstillingen "Mød Kongerækken med Jim Lyngvild – dragter, drama og Danmarkshistorie" på Koldinghus. Foto: Morten Paulsen
Jim Lyngvild har mødt kritik og nu reagerer han.

Mest læste i dag

I et interview med Berlingske udtaler museumsdirektør, Thomas Bloch Ravn, for Den gamle by i Aarhus blandt andet:

"Jeg vil personligt låse døren til Den Gamle By og sørge for, at han (Jim Lyngvild) ikke kommer herind," og det er i kølvandet på blandt andet denne udtalelse, at Jim Lyngvild nu udtaler sig til B.T.

Jim Lyngvild har bidraget til flere museumsudstillinger - heriblandt Nationalmuseets vikingeudstilling, som Thomas Bloch Ravn kritiserer:

"Jeg har kun set én af de udstillinger, hvor han har bidraget, og det er Nationalmuseets vikingeudstilling. Jeg er ikke vikingeekspert, men jeg så udstillingen som en meget traditionel montreudstilling med vikingefund og så en række farverige Jim Lyngvild-fotoplancher, som for mig at se er fantasier. Man havde, så vidt jeg ved, kun få farvestoffer i vikingetiden, og kun de fineste folk fik farvet deres tekstiler, men i Lyngvilds plancher er alle i farvefulde klædedragter. For mig at se er det et misvisende billede af vikingetiden. Han må gerne fabulere, men det skal være på baggrund af kilder og i en forståelse af noget autentisk og ikke på baggrund af egne fantasier, for så risikerer museerne at miste troværdigheden," lyder det fra ham.

Derudover understreger han også, at han ikke mener at entertainere hører til i museumsbranchen, da museerne må fastholde deres seriøsitet.

En rød klud i hovedet

Det har nu fået Jim Lyngvild til at komme med et modsvar.

"Vi lavede en udstilling, som folk elskede og blev klogere af, så undskyld mit franske - men så er jeg faktisk fucking ligeglad med, hvad han mener," lyder det fra ham til B.T. 

Han uddyber at han mener at, han selv er en "rød klud i hovedet" på de gamle garvede og "for sent vågnede" museumsdirektører. Han er enig i, at der naturligvis skal være faglighed bagved - men understreger at det såsandelig også er tilfældet i hans udstillinger.

Derudover mener Jim også, at museums direktørens udtalelser ikke kun rammer ham, men også de kompetente fagfolk som Jim Lyngvild har arbejdet sammen med, i forbindelse med udstillingerne. Han mener at udtalelserne er respektløse og unfair, og at det er et angreb på de fagfolk der står bag.

"Alle dem, jeg har arbejdet med, har kun udtrykt respekt for mig og omvendt. Den eneste, der ikke har, det er ham, jeg ikke kender. Hvis han har lyst til at låse døren, så er det bare ærgerligt for publikum, for i min optik skal man være åben over for, hvad publikum gerne vil have," siger Jim Lyngvild. Som understreger at han er dybt taknemlig for de mange mennesker, der kan lide det abejde han har lavet. 

 

 

 

Anbefalet til dig