Nu tager Rusland sin hævn

20/05/2022

Ida Hansson

Sverige og Finlands ansøgning om Nato-medlemskab er bestemt ikke gået Rusland ubemærket forbi.

Mest læste i dag

Både Sverige og Finland har mere end 70 års historie som neutrale, og de har derfor heller ikke været medlemmer af forsvarsalliancen NATO. 

Det har krigen i Ukraine vendt op og ned på, da truslen fra Rusland nu tilsyneladende er så stor, at begge lande har meldt ud, at de vil søge om at blive medlem af alliancen. 

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har ikke lagt skjul på, at det er en beslutning, som han ikke er glad for, og nu har han taget hævn.

Som modsvar på Finland og Sveriges kommende optagelse i NATO har Rusland nemlig ifølge TV2 meldt ud, at de vil etablere adskillige nye militærbaser i det vestlige Rusland. 

Det siger den russiske forsvarsminister, Sergej Sjojhu, i en tale på tv fredag, hvor han blandt andet har udtalt: "Inden udgangen af året vil 12 militære enheder og afdelinger blive etableret i det vestlige militære distrikt."

Finland og Sverige bliver NATO-medlem nummer 31 og 32. De 30 nuværende medlemmer er nedenstående:

Albanien, Belgien, Bulgarien, Canada, Danmark, Estland, Frankrig, Grækenland, Island, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Luxemborg, Montenegro, Nederlandene, Nordmakedonien, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjekkiet, Tyrkiet, Tyskland, Ungarn og USA.

Processen om optagelse kan tage flere måneder, men det forventes, at begge lande bliver fuldgyldige medlem inden året er omme. 

Adskillige NATO-lande - herunder Danmark, Norge, Island, Storbritannien og Polen - har desuden meldt ud, at de vil støtte Sverige og Finland militært, hvis det bliver nødvendigt, allerede inden de er officielle medlemmer af alliancen.

Anbefalet til dig