Nu træder nye corona-regler i kraft: Fremover skal flere isoleres

Foto: Shutterstock

Nye regler betyder bl.a. at flere borgere i fremtiden vil blive bedt om at lade sig isolere, fortæller Sundhedsstyrelsen.

Flere vil blive bedt om at gå i selvisolation og blive testet, hvis de har været tæt på en, der er smittet. 

Det fortæller Sundhedsstyrelsen tirsdag eftermiddag i en pressemeddelelse. 

Styrelsen har nemlig udvidet kriterierne for at blive defineret som nær kontakt, når man har været tæt på en, der er smittet med ny coronavirus. Samtidig anbefaler Sundhedsstyrelsen, at andre kontakter kan få taget en screeningstest i særlige situationer.

Læs også

Mette Frederiksen med barskt budskab i ny corona-udmelding

En ting er særligt vigtigt

De nye tiltag fremgår af den opdaterede retningslinje for opsporing og håndtering af nære kontakter, som Sundhedsstyrelsen offentliggør i dag.

Retningslinjen beskriver rammerne for kontaktopsporing af nære kontakter til personer, som er testet positiv for ny coronavirus. Og den beskriver samtidig, hvornår man er nær kontakt, og hvad man skal gøre som nær kontakt, både i forhold til selvisolation og hvornår og hvor mange gange man skal testes. 

”Når man er nær kontakt, er det meget vigtigt, at man går i selvisolation med det samme, fordi der er en øget risiko for, at man er smittet og det er afgørende for os alle, at man undgår at sprede smitten til andre. Derefter skal man have taget to test på bestemte tidspunkter,” siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, i pressemeddelelsen. 

”Vi ved godt, at det kan være svært at huske, hvad det er man præcis skal gøre, når man er nær kontakt. Derfor udgiver vi i dag også nye pjecer, og i løbet af ugen vil der komme forskellige film, der skal hjælpe os alle med at huske, hvad man skal gøre, når man er nær kontakt.” 

Læs også

Hårdt ramte Sanne Salomonsen træffer drastisk beslutning

Flere omfattes

Fremover bliver man også defineret som nær kontakt, hvis man har opholdt sig inden for 2 meter i mere end 15 minutter med en person, der er smittet med ny coronavirus i situationer, hvor der synges, tales højt eller råbes, eller hvis man har opholdt sig i et lukket rum uden udluftning eller med dårlig ventilation.

”Ud over at udvide definitionen for nære kontakter, så anbefaler vi nu også, at man i situationer, hvor man har været tæt på en smittet, men altså ikke er nær kontakt, kan få taget en screeningstest. Det kan være i en situation, hvor man sidder på kontor sammen eller har siddet sammen i et mødelokale. Det anbefaler vi for at undgå, at der er smitte, som vi ikke opdager,” forklarer Helene Probst. 

I de situationer er anbefalingen, at man får taget en test hurtigst muligt. Man skal ikke selvisolere, men man skal være ekstra opmærksom på de generelle anbefalinger, som fysisk afstand, god håndhygiejne, hosteetikette, symptomer og i øvrigt vise særligt hensyn til personer, der er i øget risiko for alvorligt forløb ved COVID-19.  

Læs også

PAS PÅ: I værste fald koster det dig kørekortet