Nu udvises de: Har 14 dage til at forlade landet

05/04/2022

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Nu udvises 15 personer.

Mest læste i dag

De identificerede personer har arbejdet under diplomatisk dække på den russiske ambassade i København.

Den herværende russiske ambassadør er på et møde i Udenrigsministeriet til formiddag blevet orienteret om, at den danske regering har besluttet at udvise 15 russiske efterretningsofficerer, der arbejder på den russiske ambassade i København. De vil få 14 dage til at forlade Danmark.
Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

På mødet blev regeringens stærke fordømmelse af Ruslands brutalitet over for ukrainske civile i Butja også fremført direkte for den russiske ambassadør, ligesom det blev understreget, at bevidste angreb mod civile er en krigsforbrydelse.

Udenrigsminister Jeppe Kofod har til formiddag samtidig orienteret Udenrigspolitisk Nævn om beslutningen om at udvise de russiske efterretningsofficerer. Han udtaler:

”Det europæiske sikkerhedsbillede har ændret sig dramatisk de seneste uger. Med den her beslutning sender vi et tydeligt signal til Moskva om, at vi ikke vil acceptere, at russiske efterretningsofficerer udøver spionage på dansk grund. De udgør en risiko for vores nationale sikkerhed, som vi ikke kan sidde overhørig. Sammen med en række af vores nærmeste allierede sætter vi derfor foden ned over for den spionage, de identificerede personer udøver under dække af deres diplomatiske status," siger han og fortsætter:

"Danmark ønsker ikke at bryde de diplomatiske forbindelser til Moskva. Den russiske ambassadør og resten af ambassaden i København er derfor heller ikke omfattet af udvisningen. Der er alene tale om udvisning af efterretningsofficerer. Den russiske ambassadør er vores primære kanal til at kommunikere klare budskaber direkte til Kreml. Det har vi gjort brug af flere gange den seneste tid, ikke mindst for at understrege Danmarks kraftige fordømmelse af Ruslands helt utilstedelige angreb mod Ukraine.”

En række af Danmarks tætte allierede har truffet en tilsvarende beslutning om at udvise russiske efterretningsofficerer.

Det gælder blandt andet Frankrig, Tyskland og Nederlandene.

 

 

   

Anbefalet til dig