Manglen på sygeplejersker har længe været en udfordring for det danske sundhedsvæsen, men nu er antallet af sygeplejersker på de offentlige hospitaler tilbage på niveauet fra før strejken i 2021.
Ifølge tal fra Danske Regioner er antallet af fuldtidsårsværk steget med 745 det seneste år, og udviklingen skyldes især flere nyuddannede på fuld tid og forbedrede arbejdsforhold efter trepartsaftalen.
Flere vælger fuld tid
Siden 2019 er andelen af nyuddannede sygeplejersker, der ansættes på deltid, faldet fra 34,1 % til 21,8 %.
Lars Gaardhøj, formand for Danske Regioners lønudvalg, fremhæver lokale initiativer og bedre arbejdsvilkår som afgørende faktorer.
“Mange sagde op, fordi de ikke kunne få vagtarbejdet til at hænge sammen med familielivet. Vi har arbejdet på at løse det ved at få flere over på fuld tid,” siger han og tilføjer, at trepartsaftalen fra sidste år har givet ekstra momentum.
Aftalen indeholder blandt andet højere satser for aften- og weekendarbejde samt et tillæg for over 300 timers arbejde uden for normal arbejdstid.
Professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg fra Vive mener, at sundhedsvæsenet står bedre i dag.
Han påpeger, at trepartsaftalen formaliserede tiltag, som nogle hospitaler allerede havde indført, og at det har været med til at genskabe en mere stabil hverdag for sygeplejerskerne.
Dog advarer både Gaardhøj og Dorthe Boe Danbjørg, formand for Dansk Sygeplejeråd, om, at udfordringerne langt fra er løst.
Optaget på sygeplejerskeuddannelsen er faldet, og mange årgange er på vej ud af arbejdsmarkedet.
“Vi skal stadig gøre noget for at få de 5000 sygeplejersker tilbage, som arbejder uden for faget,” siger Dorthe Boe Danbjørg.
Løn stadig et stridspunkt
Mens trepartsaftalen har skabt optimisme, fastholder Dansk Sygeplejeråd, at grundlønnen for sygeplejersker stadig er for lav.
Danbjørg peger på, at fag som sygeplejersker, der er kvindedominerede, halter bagefter lønmæssigt.
“Alt blev ikke løst med trepartsaftalen, som kun omfattede sygeplejersker i regionerne.
Jeg forventer, at vi ved næste overenskomstforhandling skal se på den værdi, vi tilfører, og sikre, at lønnen afspejler det,” siger hun.
Med en stigende tilslutning af sygeplejersker og forbedrede arbejdsforhold er der grund til optimisme i sundhedsvæsenet.
Men som både regioner og fagforeninger understreger, er det afgørende at holde momentum og fortsætte indsatsen for at rekruttere og fastholde flere hænder.