Ny aftale vedtaget: Næste år er det slut

02/11/2021

Henrik Rothenbücher

Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Den ny aftale ventes at træde i kræft, så det ikke længere er muligt at gøre fra den 1. juli 2022.

Mest læste i dag

Når man i dag går i sin lokale kiosk for at spille på aftenens fodboldkampe i Superligaen, kan man gøre det anonymt.

Det gør det vanskeligt for spiludbyderne at opdage hvidvask og matchfixing. Og hvis man har udelukket sig fra spil i ROFUS, gælder udelukkelsen kun onlinevæddemål, og man kan derfor alligevel spille i kiosken, ligesom det er nemmere for børn at spille.

Derfor har regeringen sammen med et bredt flertal af Folketingets partier i dag indgået en aftale, der betyder, at der fremover vil være krav om et spilkort, når man spiller på væddemål i kiosker og andre fysiske butikker.

Spilkortet skal styrke indsatsen mod hvidvask og matchfixing og samtidig også beskytte unge og spilafhængige bedre. 

”Med spilkortet gør vi op med muligheden for at spille anonymt på blandt andet fodboldkampe. Vi stikker dermed en kæp i hjulet på de kriminelle, der bruger denne spiltype som middel til fx at vaske penge hvide. Med spilkortet skal spillerne registrere sig, uanset hvor små beløb de spiller for, og data om deres spil bliver analyseret og indberettet til myndighederne, hvis det virker mistænkeligt,” siger skatteminister Morten Bødskov i en pressemeddelelse fra Skatteministeriet.

Lottokuponer og skrabelodder bliver ikke omfattet af kravet om et spilkort. Men med spilkortet er det altså slut med anonyme væddemål, og derudover skal spiludbyderne indsamle og analysere data om hvert enkelt spil og hver enkelt enkelt spillers spilhistorik. Det skal hjælpe med at afsløre spilmønstre, som kan være tegn på hvidvask eller matchfixing. 

Udover at gøre det vanskeligt at bruge væddemål til kriminelle formål som hvidvask af penge og matchfixing skal spilkortet også beskytte unge og personer med spilproblemer. 

”Der er behov for at stramme reglerne på spilområdet. Mange danskere – især unge mænd – har problemer med spil, og det har ofte store konsekvenser for dem selv, deres fremtid og deres familier. Derfor er vi blevet enige med et bredt flertal af Folketingets partier om at lancere et spilkort. Det er målretttet væddemål, da det er her, problemerne med spilafhængighed er størst,” siger skatteminister Morten Bødskov. 

Her træder det i kraft

Spilkortet skal blandt andet sikre, at unge under 18 år ikke får lov til at købe væddemål, og det skal beskytte spilafhængige og andre med spilproblemer. Med spilkortet vil det blive tjekket, om spilleren frivilligt har udelukket sig selv fra pengespil, inden spillet kan købes. Det bliver også tjekket, om spilleren har overskredet den forbrugsgrænse, som spilleren selv har fastsat. 

Spilkortet forventes at træde i kraft den 1. juli 2022. 

Troels Ravn (S): ”Vi skal politisk sætte effektivt ind overfor spilafhængighed, og den forebyggende indsats er vigtig. Spilafhængighed har ofte voldsomme konsekvenser økonomisk og uddannelses- og jobmæssigt for de involverede og deres familier. Jeg er rigtig glad for, at et bredt politisk flertal har besluttet at indføre et spilkort – nu kan vi langt bedre beskytte unge og udsatte spillere og mere effektivt bekæmpe hvidvask og matchfixing.”

Louise Schack Elholm (V): “Venstre ønsker med denne aftale at mindske hvidvask af penge. Vi har dog været bekymret over beskyttelsen af borgernes data. Derfor har det været vigtigt for os at få en evaluering om brugen af data med i aftalen.” 

Dennis Flydtkjær (DF): ”Det er godt at der sikres en bedre balance, så vi på den ene side gør, at man fortsat kan hygge sig med f.eks. at spille på en fodboldkamp, men på den anden side passer bedre på dem, som kan blive syge af spil, og at indsatsen mod hvidvask inden for spilområdet styrkes. Jeg ser dog mest frem til de kommende initiativer, som er beskrevet i aftalen, hvor det er aftalt, at vi skal reducere mængden af reklamer for spil, og en opdatering af reglerne for bankocentre.” 

Carl Valentin (SF): ”Spilbranchen har alt for længe profiteret stort på at lokke folk ud i ludomani, og det får vi i dag taget en hel række vigtige skridt for at forhindre. Det er vi glade for i SF, men det er ikke nok. Næste skridt bliver at få gjort noget ved de mange reklamer, som branchen bruger som lokkemad, når de skal have nye kunder i butikken.” 

Kathrine Olldag (RV): ”For vi radikale er det afgørende, at der strammes op på spilmarkedet. Et spilkort er et godt skridt i den rigtige retning. Det styrker kampen mod hvidvask og matchfixing og skærmer unge bedre mod spilafhængighed. Men vi skal videre. Begrænsninger på spilreklamer og styrket forebyggelse af afhængighed er to radikale mærkesager, som vi ser frem til at diskutere.” 

Rune Lund (EL): ”Væddemålene er i dag anonyme, og derfor kan kriminelle nemt og uden at blive opdaget bruge dem til hvidvask og til matchfixing. De kriminelle har det for nemt. Det laver vi om på. Der er generelt brug for at stramme reglerne ift. spil, også for at forebygge ludomani. Det her er et første godt skridt.” 

Torsten Gejl (ALT): ”Ukontrolleret gambling er et problem, både for den enkelte og for samfundet. Derfor bakker Alternativet op om redskaber, der har til formål at kontrollere gambling.” 

Kristendemokraterne er også med i aftale om spilkort.

 

Anbefalet til dig