Ny anbefaling til bilister: Ring 112 i denne situation

17/01/2022

Julie Møller

Foto: Jens Christian Top/Ritzau Scanpix.
En ny kampagne fra Vejdirektoratet og politiet skal få flere trafikanter til at ringe 112.

Mest læste i dag

Hvis din bil pludselig får motorstop midt på motorvejen og ikke vil køre længere, mens de andre biler suser i høj hast forbi - hvem skal du så ringe til? Svaret er 112.

Det oplyser Vejdirektoratet i en pressemeddelelse. 

At trafikanter skal ringe 112, hvis de havarerer på motorvejen, er en helt ny anbefaling, der kun gælder for uheld på motorvejen, hvor bilen holder stille i en af motorvejens vognbaner, skriver Vejdirektoratet.

En ny kampagne, ”Ring 112”, fra Vejdirektoratet og politiet skal sætte fokus på motorstop-problemet og få flere trafikanter til at ringe 112, når de har et mindre uheld i en vognbane på motorvejen. Den nationale kampagne, der løber i tre måneder, bliver lanceret i dag.

En ny kampagne fra Vejdirektoratet og politiet skal få flere trafikanter til at ringe 112, når de har et uheld og holder stille på motorvejens vognbaner. Kampagnen bliver lanceret i hver en krog af landet i dag. Foto: Vejdirektoratet.

”På motorvejene er der ofte meget trafik, og den høje hastighed, der køres med, gør, at det hurtigt kan gå gruelig galt, hvis en bil holder stille i en af motorvejens vognbaner, og der ikke er tale om kø. Vi skal have trafikanterne til at ringe 112, hvis de enten selv har en bil, som ikke vil køre længere, eller hvis de ser en medtrafikant, der holder stille i motorvejstrafikken og ikke er kommet ud i nødsporet, så vi hurtigt kan få den rette hjælp frem," udtaler vicepolitiinspektør John Jensen hos Rigspolitiets Nationale Beredskabsafdeling.

For få ringer 

Vejdirektoratets undersøgelser viser, at for få trafikanter ringer til alarmcentralen 112, hvis de oplever mindre uheld, hvor der ikke er brug for lægehjælp, eller hvis de af andre årsager stopper og holder stille i en vognbane på motorvejen.

Derfor er der behov for den nye anbefaling om at ringe 112, skriver Vejdirektoratet.

Sådan gør man, hvis man strander i en vognbane på motorvejen

1. Tænd havariblink.

2. Tag din gule vest på (hav den altid liggende inde i bilen - ikke i bagagerummet).

3. Bring dig selv i sikkerhed med den største forsigtighed på den anden side af autoværnet. Nogle gange kan det være mere sikkert at blive i bilen, hvis du for eksempel holder stille i den midterste vognbane.

4. Ring 112.

5. Afvent hjælp.

Kilde: Vejdirektoratet. 

 

Anbefalet til dig