Ny banebrydende forskning: Herpes kan være en kur mod kræft

28/9/22 09:20

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Forskere kan endelig have helbredt kræft, efter at en patient med en fremskreden form for sygdommen havde en total remission efter at have modtaget behandlingen. Selve den potentielle helbredelse kommer fra en overraskende kilde

Forskere har fundet en ny potentiel kur mod kræft - og den kommer i en intetanende form. Ny foreløbig forskning offentliggjort i denne uge tyder på, at en genetisk modificeret version af herpesvirus kan bruges til at behandle vanskelige tumorer.

En patient, der havde en fremskreden form af sygdommen, oplevede endda en total remission efter at have modtaget behandlingen, som indtil nu varede i 15 måneder, blev det afsløret i European Society for Medical Oncology Congress (ESMO).

ovedforfatter af forskningen og professor i biologiske kræftterapier ved Institute of Cancer Research, Kevin Harrington, sagde: "Vores undersøgelse viser, at en gensplejset, kræftdræbende virus kan give et slag mod tumorer - direkte ødelægge kræftceller indefra og samtidig kalder immunsystemet ind mod dem."

Den virale behandling udviklet af Replimune er kendt som RP2 og er gensplejset fra herpes simplex 1-stammen, ansvarlig for de fleste tilfælde af oral herpes og nogle tilfælde af genital herpes hos mennesker.

RP2 virker på to måder - for det første kan virussen angiveligt selektivt inficere og dræbe visse kræftceller, når den injiceres direkte i en tumor.

Det blokerer også et protein produceret af kræftceller, kendt som CTLA-4, og tvinger dem til at producere et andet molekyle kaldet GM-CSF, som svækker kræftens evne til at bekæmpe immunsystemet.

I et indledende forsøg udført af Institute of Cancer Research og Royal Marsden NHS Foundation Trust fik ni patienter, der ikke havde reageret på andre behandlinger, RP2 alene for at teste dets effektivitet.

Det blev også givet til 30 patienter i kombination med en anden behandling. Det skriver Daily Star.

Tre af de ni patienter på RP2 alene syntes at reagere positivt på behandlingen, og deres kræftsygdomme enten krympede eller holdt op med at vokse.

I mellemtiden reagerede syv patienter, der havde en blanding af behandlinger, på behandlingen. En patient, der led af karcinom langs spytkirtlen, viste ikke tegn på kræft i mindst 15 måneder efter behandling med RP2 alene.