Ny benzinkrise på vej

24/3/22 13:28

Sarah Steenfeldt

Foto: Martin Frøland/Ritzau Scanpix
Nu er der dårligt nyt.

Oliepriserne har i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine være tårnhøje.

Efter at Kina har sendt flere millioner mennesker i lockdown, er prisen dog faldet lidt igen.

Desværre er der udsigt til en ny prisstigning på råolie, som i værste fald kan være helt op til 50 procent.

Rusland har nemlig sat en prop i en stor olierørledning, som sender råolie til de globale markeder fra Centralasien til Sortehavet.

Rørledningen skal angiveligt repareres på grund af stormskader, og reparationerne kan tage op til to måneder, lyder udmeldingen fra landets viceenergiminister ifølge det russiske nyhedsbureau TASS, skriver Berlingske.

Lukket ned

Rørledningen, som tilhører Caspian Pipeline Consortium og går 1.500 kilometer fra Tengiz-oliefeltet i det vestlige Kasakhstan til havnen i Novorossijsk ved Sortehavet, leverer op mod en million tønder olie om dagen, hvorfor det er en stor produktion, som nu sættes på pause.

Analytikere betvivler dog den russiske udmelding om stormskader på rørledningen.

Ingen af de vestlige partnere  partnere i olierørledningen – der blandt andet tæller giganterne Chevron og Exxon Mobil – har nemlig ikke kunne få adgang til selv at inspicere de påtalte skader på rørledningen.

Den russiske stat ejer 24 procent af Caspian Pipeline Consortium, og Rusland er samtidig verdens næststørste eksportør af råolie.

Stormskader eller ej, så er ledningen lukket ned.

De skrappe sanktioner mod Rusland kan sammen med den delvist nedlukkede rørledning betyde, at olieprisen kan skyde helt i vejret og nå 150 dollar pr. tønde, fordi der bliver mangel på olie.