Ny Covid-lignende virus opdaget i flagermus: Vækker frygt for, at den kan inficere mennesker

23/9/22 04:36

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
En ny Covid-lignende virus er blevet opdaget i en flagermus - hvilket vækker frygt for, at den kan inficere mennesker.

Forskere i USA har advaret om, at sygdommen kan være resistent over for nuværende vacciner. Det skriver The Sun.

Covid-19 har nu cirkuleret i over to år, og milliarder af mennesker er blevet vaccineret eller har en form for beskyttelse mod tidligere infektion.

Den nuværende Omicron-stamme har vist sig at være mildere end andre, og globalt er mange ved at lære at leve med virussen.

Men denne nye udvikling tilføjer en voksende mængde beviser for, at sarbecovirus - medlemmer af coronavirus-familien - er udbredt i Asien og Østeuropa.

"Vores forskning viser yderligere, at sarbecovirus cirkulerer i dyrelivet uden for Asien - selv på steder som det vestlige Rusland, hvor Khosta-2-virussen blev fundet - også udgør en trussel mod global sundhed og igangværende vaccinekampagner mod SARS-CoV-2," Sagde studiets hovedforfatter, Dr. Michael Letko, fra Washington State University i USA.

Den nøjagtige oprindelse af virussen er ikke klar og bliver i øjeblikket undersøgt af et hold ved Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Khosta-2 blev først fundet i en flagermus for to år siden, og læger fandt ud af, at dette ligesom Covid kan inficere menneskelige celler, hvis det overføres fra dyr til menneske.

Forskerne sagde, at deres resultater fremhæver vigtigheden af ​​at udvikle vacciner, der dækker et bredt spektrum af vira - ikke kun én afstamning som Covid-19.

Dr. Letko tilføjede, at der i øjeblikket er grupper, der stadig forsøger at udtænke en vaccine, der vil beskytte os mod den næste Covid-variant.

I de senere år er der fundet hundredvis af sarbecovirus – primært i flagermus i Asien. I de fleste tilfælde er de ikke i stand til at inficere mennesker, og oprindeligt var Khosta-1- og Khosta-2-vira ikke en trussel.

"Genetisk set lignede disse underlige russiske vira nogle af de andre, der var blevet opdaget andre steder i verden, men fordi de ikke lignede SARS-CoV-2, var der ingen, der troede, at de virkelig var noget at blive for begejstret for," sagde Dr. Letko.

"Men da vi kiggede mere på dem, blev vi virkelig overraskede over at finde ud af, at de kunne inficere menneskelige celler. Det ændrer lidt på vores forståelse af disse vira, hvor de kommer fra, og hvilke regioner der vedrører," tilføjede han.