Mindre end en dåse om dagen, kan være nok til at forårsage helbredsskader.
Rigtig mange danskere drikker de sukkerfri sodavand, fordi de har nul kalorier.
Men forskere ved det franske nationale institut for sundhed sagde, at det er forkert at anse de kunstige sødestoffer som et godt bytte for sukker.
Hovedforfatter Mathilde Touvier, skrev:
“Denne undersøgelse tyder på en sammenhæng mellem højere forbrug af kunstige sødestoffer og øget risiko for hjertesygdomme.”
“Kunstige sødestoffer findes i tusindvis af fødevare- og drikkevare mærker, verden over.
“Men de forbliver et kontroversielt emne og er i øjeblikket ved at blive revurderet af sundhedsagenturer.”
Undersøgelsen viste, at 77,6 milligram sødemiddel per dag var gennemsnittet for en storforbruger, og 7,5 milligram per dag var lavt.
En gennemsnitlig sukkerfri sodavand indeholder 42 milligram per 100 milliliter, tilføjet 140 milligram per dåse.
Det betyder, at så lidt som en halv dåse kan være skadeligt for dig.
Data fra 130.000 franskmænd fandt, at en tredjedel af folk regelmæssigt drikker sodavand, der indeholder aspartam, sucralose og acesulfamkalium.
De største sødemiddel forbrugere havde en hjertesygdomsrate på 346 per 100.000, 10 procent højere end 314 per 100.000 for de mindste.
Deres slagtilfælde var 195 sammenlignet med 150, en stigning på 30 procent.
Touvier tilføjede:
“Disse fødevare tilsætningsstoffer, der indtages dagligt af millioner af mennesker, bør ikke betragtes som et sundt og sikkert alternativ til sukker.” Det skriver The Sun.