Ny livsfarlig trend hitter blandt unge: Kan føre til hjertestop

Af: Ida Hansson

|

01/05/2023

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
14-årige Yasmine mistede livet efter have sniffet tørshampoo.

Mest læste i dag

Sverige står overfor en stor udfordring. I løbet af foråret er det nemlig flere steder i landet blevet bemærket, at unge låser sig ind på offentlige toiletter og inhalerer tørshampoo for at blive høje.

Det er drivgassen i shampooen, der påvirker hjernen og giver en følelse af beruselse.

"Det er en rigtig dårlig idé. I værste fald kan indånding af tørshampoo føre til, at hjertet stopper allerede første gang man prøver det," siger Erik Lindeman, overlæge ved Giftinformationslinjen i Sverige.

Gassen i tørshampooen påvirker det elektriske signalsystem i hjertet og kan føre til hjertestop. Udover gassen indeholder tørshampoo et pulver med partikler, der kan skade lungerne. Det oplyser Aftonbladet.

I den svenske by Luleå døde 14-årige Yasmina i mandags efter, ifølge hendes familie, at have indhaleret tørshampoo i skolen.

Torsdag blev to børn på en anden skole i kommunen kørt på hospitalet efter en lignende hændelse. En af dem er alvorligt skadet. Det vides endnu ikke, hvad der helt præcis ligger bag hændelsen.

På biblioteket i Luleå blev fire toiletter midlertidigt lukket allerede i februar, efter at personalet opdagede, at besøgende havde opholdt sig der og fandt tomme tørshampooflasker på gulvet.

I fredags ​​holdt politiet og kommunen pressemøde, hvor de advarede om snifning af tørshampoo. Men ifølge Louice Stridsman, driftsdirektør for folkeskolen i Luleå, er det ikke et udbredt problem.

"Men konsekvenserne er ødelæggende, og derfor kræver det opmærksomhed," siger hun på pressemødet.

Rusen efter indånding af tørshampoo forsvinder hurtigt, den varer kun et par minutter. Det betyder, at det kan være svært at vide, om et barn eller en ung har indtaget det. Tegn på, at det bliver brugt, kan for eksempel være at finde tomme flasker eller butikstyveri i lokale butikker.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ekspert: Her skal du aldrig opbevare dine æg i køleskabet Mange af har opbevaret vores æg helt forkert - nu deler en ekspert en måde, hvorpå du får dem til at holde længere.

Anbefalet til dig