Ny lov skaber debat: Mobbere kan idømmes op til 10 års fængsel

03/12/21 17:45

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock
Man vil også blive idømt en stor bøde.

I Frankrig vil mobning muligvis blive en en strafbar handling med op til ti års fængsel. 

Parlamentet har således stemt for lovgivningen, hvilket sker efter, at mange mobbesager har trukket overskrifter i de seneste år - flere med døden til følge. 

Det skriver Vice.com.

Loven, som et flertal af Emmanuel Macrons regerende koalition har stemt for, vil omfatte børn og voksne samt skoler og universiteter, hvor det menes, at 700.000 mennesker bliver mobbet hvert år. 

Under normale omstændigheder vil maksimalt kunne idømmes tre års fængsel samt en bøde på op til 45.000 euro, svarende til omkring 335.000 kroner. 

Men man kan blive idømt helt op til 10 års fængsel samt en bøde på omkring 1 million kroner, hvis offeret begår selvmord. 

Loven mangler blot at blive godkendt af Senatet. 

Det forventes, at loven bliver vedtaget i februar. 

Mobningen har ændret sig

I oktober tog en 14-årig fra Alsace-området livet af sig selv, fordi hun blev chikaneret efter at have fortalt sine klassekammerater, at hun var homoseksuel, ligesom man i december sidste år blev ramt af endnu et dødsfald i form af en trans-teenager, som kun er blevet identificeret som Fouad, der tog livet af sig selv, efter at være blevet "ydmyget" af skolens personale. 

I Frankrig oplever man, at mobberne bruger mobiltelefoner og de sociale medier til at ydmyge deres ofre uden for skoletidne såvel som i skoletiden. 

Parlamentsmedlem i Bretagne Erwan Balanant, der har udarbejdet den nye lovgivning om mobning, fortæller, at den skal "sende en chokbølge gennem samfundet om vigtigheden af at tackle mobning". 

Modstandere af loven mener, at mobning allerede bliver behandlet under chikanelovene, hvorfor de mener, der er tale om "en overreaktion".