Ny lov træder i kraft i dag: Nu bliver det ulovligt

31/3/22 22:06

Henrik Rothenbücher

Foto: Shutterstock
I dag den 1. april træder en ny lov i kræft. Det kommer til at få stor betydning for mange butikker og mange danskere.

Mange af de personer, der til dagligt damper på en e-cigaret, foretrækker væske med smag af f.eks. vandmelon, banan eller lakrids. Derfor er det heller ikke alle, der er tilfredse med den lov, der træder i kraft fredag 1. april.

Fra i morgen vil det nemlig ikke længere være muligt for dem, der bruger e-cigaretter at købe væske, der har smag af f.eks. æble eller jordbær. I stedet vil det kun være muligt at købe sig en væske, der har smag af enten tobak eller mentol.

Ifølge Julie Jensen, hvis mand, Michael Jensen, er indehaver af butikken Jumi Damp i Slagelse, er der mange, der bruger e-cigaretter, der nu er bange for, at de ender med at 'ryge tilbage til cigaretterne'.

"Folk spørger 'hvad nu?'. Nu har de fundet et alternativ i e-cigaretten og har kunnet dampe med kagesmag eller ananassmag. Nu er de bange for at ryge tilbage til cigaretterne," siger hun til TV 2.

Det er efterhånden lang tid siden, at denne lov blev vedtaget. Det gjorde den nemlig i Folketinget tilbage i december 2020.

Loven er en del af en større lovpakke, der er blevet strikket sammen med den hensigt, at den skal være med til at forebygge og bremse rygning blandt børn og unge.

Allerede sidste år trådte en del af tobaksloven i kraft. Det gjorde den nemlig den 1. april, hvor det ikke længere var tilladt for forhandlere på nettet at vise billedere af de produkter, der er en del af deres sortiment.

I stedet skulle de give forbrugerne mulighed for aktivt at tilvælge, at de gerne ville præsenteres for billederne af produkterne.

Det er ikke blot på nettet, at man har indført en lov om, at varerne skal være gemt væk. Det er nemlig også tilfældet i de fysiske butikker, hvor de nu har pligt til at gemme cigaretterne væk for forbrugerne.

Kravene til tobaksvarer og produkter, der er relateret hertil, er blevet fastsat i EU's tobaksdirektiv. Dette har til formål at sikre, at der er ens lovgivning på dette område i alle EU-lande.