Ny Putin-ordre: Kan få store konsekvenser

30/04/2023

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock
Han vil nu tvinge ukrainske borgere i besatte dele til at blive russiske statsborgere.

Mest læste i dag

Putin er ikke sådan at slå ud.

Derfor kommer han nu med kravet, han håber, vil kunne medføre et skift.

Indbyggere, der bor i de besatte dele af Ukraine, vil nu skulle blive russiske statsborgere, kræver Putin. Og hvis de nægter, bliver de smidt ud af landet.

Det har Vladimir Putin underskrevet i et nyt dektret.

Det skriver norske VG.

Sågar kræver Putin, at skiftet til at blive russisk statsborger skal ske inden 1. juli 2024.

Efter denne dato, hvis man ikke har foretaget skiftet, vil man blive betragtet som en trussel mod Ruslands sikkerhed, hvilket altså vil føre til, at man bliver udvist.

Dog vil det være muligt for ukrainske statsborgere at søge om opholdstilladelse. Hertil kommer det, at de vil blive udvist på stedet, hvis de vurderes som den mindste trussel for den russiske sikkerhed.

Derudover til dem, som ønsker at fremtvinge voldsomme ændringer af samfundet, finansierer eller planlægger terrorhandlinger eller deltager i uautoriserede møder og demonstrationer, også blive betragt som en trussel.

Vladimir Putin erklærede 30. september, at Rusland i de ukrainske områder Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizhzhya, havde overtaget kontrollen og at de nu officielt var russiske.

Det medførte, at over en million mennesker, som befandt sig i disse regioner, modtog russiske pas.

Siden krigens begyndelse har Putin nemlig hævdet, at disse områder - og resten af landet - er russisk territorium, hvorfor det ifølge ham ville være passende, at de ukrainske statsborgere lader sig skifte til russisk statsborger.

Og hvis hans soldater ikke makker ret, bliver de mødt af en skræmmende konsekvens.

Det britiske forsvarsministerium skriver, at de russiske militærchefer er begyndt at benytte sig af straffen 'Zindans' - en improviseret celle, der består af huller, der gravet i jorden og overdækket med et metalgitter.

Der er allerede flere meldinger fra russiske soldater, der hævder at være blevet sat i 'Zindans' for forseelser som fuldskab.