Ny teknologi på vej til Danmark: Skal beskytte mod skybrud og oversvømmelser

Nyheder
Foto: Brunata A/S
Foto: Brunata A/S
En ny teknologi er på vej.

Lige nu læser andre også

Klimaforandringerne betyder, at skybrud og oversvømmelser bliver hyppigere og voldsommere i fremtiden.

Lige nu følger Brunata erfaringerne fra et pilotprojekt i Tyskland, hvor både sensorer og kunstig intelligens mobiliseres i kampen mod disse klimahændelser.

Fysisk klimasikring er hverken nemt eller billigt.

Men moderne teknologi anvendt i Tyskland, kan i fremtiden give langt bedre resultater af investeringerne – også i Danmark og det øvrige Europa. 

Sådan skriver Brunata i en pressemeddelelse.

Ved alvorlige klimahændelser som skybrud og oversvømmelser er det afgørende for beredskabet at få realtidsformationer om situationens alvor.

Eksempler på dette er informationer om vandstande i vandveje, bassiner, brønde, kloakker med mere. 

I Tyskland har Brunatas søsterselskab Zenner indgået et samarbejde med forsyningsselskabet Stadtwerke Schwerte beliggende i Schwerte (knap 50.000 indbyggere) ved Ruhr-floden tæt på Dortmund.

Baggrunden for samarbejdet var en ødelæggende oversvømmelse i 2021 samt et ønske om at styrke beredskabet og mindske skadesvirkninger fremover.

Projektets fremdrift følges løbende i Danmark og andre europæiske lande. 

”Byer over hele Europa investerer i disse år voldsomme beløb i klimasikring. Vores tyske kollegaers projekt har potentialet til at øge værdien af disse investeringer, så penge og indsatser bruges mest optimalt. Løsningen kan ses som et klima-cockpit, der gør det muligt at forebygge samt navigere hurtigere og bedre gennem truende oversvømmelser,” siger Kristian Voldby Olsen, CEO Brunata International.

Det skal være lettere

Formålet med projektet at gøre det nemmere at forebygge og håndtere konsekvenserne af kraftige regnskyl og oversvømmelser.

Med ultralyd måler sensorerne vandstanden på vigtige punkter i byområdet.

Dataoverførslen foregår via et LoRaWAN-netværk, som er specielt velegnet til mange små batteridrevne sensorer på grund af netværkets lange rækkevidde. 

Dataene kan hentes af byens afløbssystem i realtid på smartphone, iPad eller computer. Når vandstanden overstiger en kritisk grænse, alarmeres det ansvarlige beredskab.

De iværksætter derefter passende foranstaltninger. Eksempelvis fjerner de forhindringer, som flydende træer fra rørføringer eller broer ligger sandsække og så videre. .

Da sensorerne blev sat op i 2023, var der knap nok vand på grund af tørke. Men man indsamlede data og fastlagde pejlemærker og risikoniveauer.

Ved juletid 2023 beviste systemet sin værdi for Stadtwerke Schwerte, da højvandet nåede alarmerende højder i Ruhrfloden som løber gennem byen.

Løsningen gjorde det nemmere at overskue og håndtere truslen. På baggrund af disse erfaringer sættes der nu yderligere ind på udviklingen af løsningen. 

Kunstig intelligens ind i kampen

Succesen bliver bekræftet af nye udvidelsesplaner for kommunen og dets forsyningsselskab. I løbet af året vil yderligere punkter ved vandløb og kloaksystemet blive udstyret med sensorer.

Afløbsforholdene i byens kloaknet er særligt interessant.

Selv om kapaciteten i kloaknettet regelmæssigt beregnes ved hjælp af hydraulisk kloaknetberegning, er beregningen baseret på virtuelle computermodeller.

Alle disse data skal i den nærmeste fremtid bearbejdes i et AI-baseret varslingssystem.

Forventningen er, at det vil bidrage til betydeligt bedre forudsigelser af, hvor det kan komme oversvømmelser i Schwerte i tilfælde af skybrud eller oversvømmelse.

På trods af alle teknologiske fremskridt kan de stigende antal skybrudshændelser ikke forhindres, men byen vil nu være langt bedre rustet til at reagere på dem og beskytte borgerne.

”Vi leverer i dag totalløsninger til målinger og styring af forbruget af el-, vand og varme. Vi håber, at projektet kan ruste os med viden, der om få år gør det muligt at etablere plug-and-play løsninger til klimasikring,” siger Kristian Voldby Olsen, CEO Brunata International.

Anbefalet til dig