Ny tendens er foruroligende: Pas på når du bruger MitID

Nyheder
Foto: PR
Tal viser, at et nyt, foruroligende fænomen er på vej frem.

Lige nu læser andre også

Danskere skal fremover træde varsomt, når de benytter sig af MitID, da en ny trussel nu har set dagens lys.

Nye data fra Check Point Software Technologies stiller det nemlig til skue, at misbrug og snyd med QR-koder er noget, der i stigende grad bruges, når svindlere forsøger at få fat i uskyldige ofres personlige data.

Det skriver IT-kanalen.

Denne fremstormende svindelmetode sætter danskernes it-sikkerhed i fare, og chokerende nok viser tallene fra Check Point Software Technologies, at der var usædvanligt mange phishingmails med falske QR-koder - som derfor kaldes quishingmails - i omløb i august og september i år.

Stigningen i disse måneder var på hele 587 procent, hvorfor det er et fænomen, som danskerne skal tage dybt alvorligt.

I de omtalte quishingmails udgiver svindlerne sig for at være en stor virksomhed eller en offentlig myndighed, og de skriver, at modtageren enten skal afgive eller opdatere personlige oplysninger.

Normalt vil man i denne slags falske mails finde et link, men i quishingmails er der i stedet en QR-kode, som fører modtageren videre ind på en falsk hjemmeside, som giver svindlerne adgang til ting ofrets konti, hvorefter de kan sikre sig en sum penge.

“I Danmark er tendensen med quishing særlig foruroligende, fordi MitID med sin opdatering tidligere i år netop anvender QR-koder som et ekstra sikkerhedslag til verificering af brugernes identitet. Dermed bliver QR-koder associeret med høj grad af sikkerhed, og når tilliden til et område stiger, sænker brugerne typisk paraderne. Det er menneskelig adfærd. Så når mere end fem millioner danskere i dag anvender MitID, vil den øgede tillid til QR-koder give svindlere en nemmere indgangsvinkel til at lokke følsomme personoplysninger ud af flere danskerne,” fortæller Balder Borup, der er Security Engineer hos Check Point Software Technologies i Danmark.

Selvom denne svindelmetode endnu ikke er brugt i Danmark, så mener Balder Borup, at det blot er et spørgsmål om tid, hvorfor det er vigtigt at få bredt budskabet om fænomenet.

Anbefalet til dig