Ny trend tager til verden over for at bakke den festende finske statsminister op

Af: Naja Radik

|

22/08/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kvinder i Finland og rundt om i verden, har delt videoer, der efterligner statsminister Sanna Marin, efter at hun blev set danse og synge med venner.

Mest læste i dag

Den 36-årige leders narrestreger har delt vandene, men mange mener ikke, at hun skal kritiseres for at lade håret falde og have det sjovt. 

Den originale lækkede video viser Sanna Marin feste med venner ved en privat begivenhed, hun poserer for kameraet, danser rundt og krammer vennerne. 

Nu er utallige lignende videoer blevet delt på de sociale medier midt i debatten om, hvilket niveau af fest, der er acceptabelt for en verdensleder. 

Kritikere har antydet, at adfærden ikke er passende, især i betragtning af nabolandet Ruslands angreb på Ukraine, som fik Sannas længe neutrale nation til, at ansøge om NATO medlemskab. 

Optagelser af andre verdensledere, især Boris Johnson ved en nylig bryllupsfest, har ikke udløst så meget opmærksomhed og har udløst bekymringer om, at kritikken har sexistiske overtoner. 

Sanna Marin, har mødt spørgsmål om stoffer og alkohol til festen, og om hun var på arbejde eller sommerferie. 

Modstandere har også spurgt, om statsministeren ville have været ædru nok til, at håndtere en nødsituation, hvis en sådan opstod. 

Men videoer af lignende narrestreger er dukket op af dem, der støtter statsministeren.

De første optagelser, der tydeligvis blev optaget af en person til festen, blev lækket på de sociale medier og fangede de finske mediers opmærksomhed i sidste uge. 

Sanna Marin sagde, at hun deltog i festen i løbet af de seneste uger, men nægtede at sige præcis hvor og hvornår. 

Hun erkendte også, at hun og hendes venner festede på en “støjende måde”, og at alkohol, men så vidt hun ved, ingen stoffer, var involveret.

Den finske leder tilføjede fredag, at hun tog en narkotest for at sætte en stopper for spekulationer om ulovlige stoffer. 

Hun sagde: 

“Jeg håber, at det i år 2022 bliver accepteret, at selv beslutningstagere danser, synger og går til fester.” 

“Jeg ønskede ikke, at der skulle spredes billeder, men det er op til vælgerne at beslutte, hvad de mener om det.” 

Statsministeren, der er gift og har en datter på fire år, har ofte insisteret på, at selvom hun er leder af Finlands regering, er hun ligesom alle andre på hendes alder, en der kan lide gode stunder med venner og deres familie i deres fritid. 

I Helsinki fredag eftermiddag var meningerne delte. 

Josua Fagerholm, der arbejder med marketing, sagde, at episoden var potentielt skadelig for Finlands omdømme og for offentlighedens tillid til finske politikere.

“Jeg synes, det er vigtigt, at vores politikere er respektable og nyder befolkningens tillid. Så jeg synes ikke, det ser godt ud,” siger han. 

Men Mintuu Kyllianinen, en studerende i hovedstaden, er uenig. 

Hun sagde, at alle havde ret til deres mening, men hun følte, at den lækkede video fik for meget opmærksomhed. 

Hun argumenterede: 

“Det er helt normalt at feste.” 

“Hun skal også have det sjovt i sit liv.” 

Nogle tilhængere mener, at kritikken mod statsministeren lugter af sexisme.

Sanna Marin blev Finlands yngste statsminister i 2019 i en alder af 34 år. 

Selv i det progressive nordiske land har statsministeren argumenteret for, at hendes køn og alder, alt for ofte er i fokus. 

Hun fortalte magasinet Vogue i 2020, at i “alle stillinger, jeg nogensinde har været i, har mit køn altid været udgangspunktet - at jeg er en ung kvinde.” 

Anu Koivonen, professor i kønsstudier ved Finlands Universitet i Turku, siger, at hun ikke mener, at køn er en afgørende faktor i opstandelsen over den lækkede video. 

Hun sagde, at festen i sig selv ikke var et stort problem, men det faktum, at videoen lækkede, kunne ses som en dom fra statsministerens side i forhold til de mennesker, hun omgav sig med.

“At hun ikke holdt sig tilbage i et selskab, hvor hun ikke kan stole på alle i rummet … Det tror jeg, er hovedproblemet.” 

Det er ikke første gang, at Sanna Marins fest skaber overskrifter. 

I december undskyldte hun efter at have været ude at gå på klub indtil klokken 4 og misset en sms, der rådede hende til, at undgå sociale kontakter på grund af nær kontakt til en person, der var smittet med covid-19. 

Alligevel er mange finner stolte af hendes moderne tilgang, herunder hendes afslappede påklædning. 

Pensionisten Jori Korkman siger: 

“Vores statsminister er super.” 

“Hun har taget sit meget vanskelige job i en meget svær tid, og hun har fået et førsteklasses job. Det hun laver i sin fritid, er ikke vores sag.” Det skriver Metro.

Anbefalet til dig