Ny undersøgelse: 80 pct. af danskerne ved ikke, at rygning skader synet!

10. oktober er udnævnt af Verdenssundhedsorganisationen WHO til Verdens Synsdag. Øjenforeningen og Optikerforeningen samarbejder om Tjek dit syn-kampagnen, der i år har fået støtte af Sundhedsstyrelsen. Se mere på Facebook Tjek dit syn og tjekditsyn.dk.
En helt ny undersøgelse, som Øjenforeningen og Optikerforeningen står bag, viser at hele 80 pct. af danskere ved ikke, at rygning skader synet. ”Vi ønsker mere fokus på, at rygestop er nødvendigt, hvis man vil bevare et godt syn,” siger Per Michael Larsen, direktør i Optikerforeningen.

Mest læste i dag

Langt de fleste ved, at rygning kan skade lunger, hjerte og blodcirkulation. Men kun 20 pct. af den danske befolkning er klar over, at rygning i den grad også påvirker synet. Den nye spørgeundersøgelse udført af YouGov for Øjenforeningen og Optikerforeningen afslører samtidig en stor uvidenhed om, at rygning i sidste ende kan føre til blindhed. Kun 13 pct. af danskerne er klar over den risiko.

"Det kommer bag på mig, at så få kender risikoen, og det skyldes formentlig, at de store rygestop-kampagner næsten altid fokuserer på lungekræft og hjertesygdomme. Derfor skal vi også huske at gøre opmærksom på de alvorlige skader, som rygning kan give på synet," siger Per Michael Larsen, direktør i Optikerforeningen.

10. oktober er udnævnt af Verdenssundhedsorganisationen WHO til Verdens Synsdag. I den forbindelse samarbejder Øjenforeningen og Optikerforeningen med Sundhedsstyrelsen om en oplysningskampagne, der blandt andet sætter fokus på rygnings betydning for synet.

Synet er uden sammenligning den vigtigste sans, når man spørger danskerne. I YouGov-undersøgelsen fremhæver hele 73 pct., at synssansen er den sans, som de helst ikke vil miste. Dermed bliver synet prioriteret langt over nummer to på listen, høresansen, som 6 pct. er mest bange for at miste. Forskning viser også, at rygning kan skade synet på en lang række måder, og derfor kan man som ryger med fordel tage sin livsstil op til revision.

 

 

Fatale følger for synet ved rygning

Rygning er bl.a. skadeligt for blodomløbet. Øjet er et af de organer, der har allermest brug for ilt, og når blodgennemstrømningen bliver dårligere, svækkes øjet langsomt. I den vestlige verden er aldersrelateret makula-degeneration (AMD) den hyppigste årsag til nedsat syn og blindhed, og sygdommen rammer rygere særlig hårdt.

"AMD ødelægger den centrale del af nethinden og gør synet uskarpt og forvrænget. Rygning er den miljøfaktor, der har størst betydning for, om man udvikler sygdommen. Derfor har rygere to til fire gange så stor risiko for at få AMD," forklarer professor Morten La Cour, næstformand i Øjenforeningen og klinikchef på Øjenklinikken på Rigshospitalet – Glostrup.

Omfattende britiske undersøgelser har yderligere slået fast, at rygere i gennemsnit udvikler AMD ti år tidligere end ikke-rygere.

Rygere har også dobbelt så stor risiko for at få grå stær, der består af uklarheder i øjets linse og medfører nedsat syn, blændingsgener og ændret farveopfattelse. Desuden har rygere dobbelt så stor risiko for at få forskellige typer øjenbetændelse, der igen kan resultere i nedsat syn og blindhed.

"Det kan siges helt enkelt: Rygning kan gøre dig blind, og derfor er rygestop en god idé, hvis du vil se godt hele livet," råder Morten la Cour. 

og bestil en gratis rygestopguide hos Stoplinien på 80 31 31 31. På stoplinien.dk finder du rygestopkurser tæt på, hvor du bor. Du kan også downloade appen E-kvit, som holder motivationen oppe med daglige opmuntrende beskeder.

Anbefalet til dig