Ny undersøgelse: Denne virus hjælper med at bekæmpe kræft

23/9/22 13:09

Naja Radik

Foto: Shutterstock
Videnskab er en vild størrelse. Forskere har forvandlet en genetisk modificeret stamme af herpes til en kræftnedbrydende behandling.

RP2 - en ny version af herpesvirus - viste sig at være effektiv til bekæmpelse af kræft hos en fjerdedel af de patienter, den blev testet på.

Succesen observeret i tidlige kliniske forsøg er super lovende, hvor den genetisk modificerede virus leverer stærke resultater mod avancerede kræftformer, skriver Unilad.

Patienter, der deltog i forsøget, havde en række forskellige kræftformer, herunder spiserørskræft, hudkræft, kræft i hjernen og i halsen, og de havde alle udtømt andre behandlingsmuligheder.

Resultaterne blev præsenteret på European Society for Medical Oncology Congress (ESMO) i 2022. 

Kevin Harrington, lederen af forskningen, sagde, at RP2 leverede et “et-to slag mod tumorer”.

Kevin, der er professor i biologiske kræftbehandlinger ved Institute of Cancer Research, forklarede i en udtalelse: 

“Vores undersøgelse viser, at en genetisk manipuleret, kræftdræbende virus kan levere et-to slag mod tumorer, det ødelæggere kræftcellerne direkte indefra, samtidig med at immunforsvaret går i gang mod dem.”

Kevin understregede også, hvor sjældne sådanne gode responsrater er i kliniske forsøg i den tidlige fase, som hovedsageligt fastslår sikkerheden ved en ny behandling. 

Han pegede også på, at mange af patienternes tidligere behandlinger var holdt op med at virke.

Kevin fortsatte: 

“Vores indledende forsøgsresultater tyder på, at en genetisk manipuleret form af herpesvirus potentielt kan blive en ny behandlingsmulighed for nogle patienter med avancerede kræftformer, herunder dem, der ikke har reageret på andre former for immunterapi.”

“Jeg er ivrig efter at se, om vi fortsat ser fordele, når vi behandler et øget antal patienter.”

Forsøget, der er i gang og i øjeblikket i fase et, er sponsoreret af Replimune, lægemidlets producent, og er designet til at teste RP2’s sikkerhed og optimale doseringsniveauer samt dets effektivitet ved krympende tumorer.

Den gensplejsede herpesvirus injiceres direkte i tumorer og har en dobbelt virkning. 

Når den først er inde i kræftcellerne, multiplicerer og sprænger virussen dem indefra, samtidig med at den blokerer CTLA-4 - et protein, der hæmmer immunforsvaret.

Kevin og hans team brugte virussen alene hos ni patienter og i kombination med immunterapi nivolumab ved yderligere 30.

Tre af de ni patienter, der blev injiceret med RP2 alene, oplevede, at deres tumorer skrumpede, og en persons tumorer forsvandt fuldstændigt. 

Den person forbliver kræftfri den dag i dag.