Ny vaccine på vej: Kan redde 250.000 liv om året

26/05/2023

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
En både effektiv og relativt billig vaccine er blevet afprøvet med succes. Den nye vaccine kan potentielt redde op mod 250.000 liv om året.

Mest læste i dag

Der bliver hele tiden gjort fremskridt med hensyn til udvikling af nye vacciner. På det seneste er en både effektiv og relativt billig vaccine mod meningitis blevet afprøvet på det afrikanske kontinent.

Ifølge den britiske avis The Guardian har det vist sig at være med stor succes. Det betyder, at den nye vaccine kan ende med at redde mange liv i fremtiden.

Den frygtede sygdom koster hvert år omtrent 250.000 personer livet i Afrika. Det er især i området fra Gambia og Senegal i vest til Etiopien i øst, at de er hårdt ramt af sygdommen.

Meget tyder på, at den såkaldte NmCV-5-vaccine kan være med til at lave om på dette. Det er en vaccine, der er blevet udviklet i et samarbejde mellem Serum Instituttet i Indien og sundhedsorganisationen Path.

Ifølge studier, der er blevet omtalt i det anerkendte tidsskrift New England Journal of Medicine, er der tale om en vaccine, der giver god beskyttelse.

Konkret skulle den yde en effektiv beskyttelse mod de fem vigtigste meningokokstammer, der findes i Afrika.

Indtil videre er vaccinen blevet afprøvet blandt 1.800 personer i hhv. Mali og Gambia. Dette skete i løbet af 2021, hvor forskerne registrerede, at de vaccinerede udviklede en stærk immunitet mod alle fem stammer.

Meningitis er forårsaget af enten bakterier eller virusinfektioner. Når en person bliver inficeret, vil det resultere i betændelse omkring hjernen og rygmarven.

Mindst 60 procent af alle dødsfald på grund af den frygtede sygdom, sker i Afrika. Det skyldes primært, at sygdommen bliver opdaget for sent. Det betyder naturligvis, at den ikke bliver behandlet i tide.

NmCV-5 vil være tilgængelig i løbet af de kommende måneder, lyder det fra The Guardian.