Flere danskere blev gift sidste år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Således var der 32.861 vielser i 2024 mod 31.582 i 2023. Det svarer til en stigning på 4 procent.
Det betyder samtidig, at antallet af vielser i 2024 var på det næsthøjeste niveau siden 2009 - kun overgået i 2022, hvor der var 33.059 vielser.
”Der var i den grad gang i bryllupsklokkerne sidste år, hvor vi så en betydelig stigning i antallet af vielser herhjemme,” siger Helle Dalsgaard, der er chefrådgiver i Sampension, ifølge en pressemeddelelse og tilføjer:
"Der er selvfølgelig flere faktorer, som har betydning for, at par vælger at blive gift. For mange spiller økonomi også ind, og her kan den privatøkonomiske medvind, som danskerne generelt oplevede i 2024, måske have bidraget til, at flere sagde ja til hinanden i det forgangne år."
De nye tal fra Danmarks Statistik viser desuden, at der var 12.856 skilsmisser i 2024 mod 12.862 i 2023.
I 2024 var skilsmisseprocenten - som angiver andelen af ægteskaber, der vil ende i skilsmisse inden for ægteskabets første 50 år - på 41 procent herhjemme.
”Vi ved desværre, at en hel del af de nye ægtepar statistik set på et tidspunkt vil gå hver til sit. Og som nygift er det naturligvis ikke rart at tænke på, at ægteskabet kan køre af sporet. Men ikke desto mindre er det scenarie vigtigt at forholde sig til og herunder også det økonomiske aspekt. For får man som ægtefolk ikke i tide styr på, hvad der skal ske med økonomien, hvis man bliver skilt, kan en skilsmisse ende med at koste dyrt, hvilket særligt gælder kvinderne,” siger Helle Dalsgaard og fortsætter:
”F.eks. kan det have store konsekvenser for kvinders pension at blive skilt. For i modsætning til den øvrige formue bliver pensionsopsparinger som udgangspunkt ikke delt ved skilsmisse. I stedet tager parterne hver deres pensionsopsparing med sig ud af ægteskabet, og det rammer typisk kvinderne, da de generelt har mindre opsparinger end mænd. Samtidig skal kvinders opsparing også række i flere år, da kvinder generelt trækker sig tidligere fra arbejdsmarkedet og lever længere end mænd,” siger Helle Dalsgaard.
De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at kvinders pensionsformuer i gennemsnit var 19 procent lavere end mændenes i 2023.
”Heldigvis tyder det på, at ægtepar i stigende grad forholder sig til, hvordan de indretter sig økonomisk, hvis de skulle blive skilt. F.eks. blev der sidste år oprettet rekordmange ægtepagter, hvor parterne bl.a. selv kan aftale, at pensionerne f.eks. skal deles ligeligt ved en eventuel skilsmisse. Den udvikling er glædelig. Men når det er sagt, er der stadig alt få ægtepar, som opretter en ægtepagt – ikke mindst med tanke på de mange vielser, der er hvert år og herunder altså også i 2024,” siger Helle Dalsgaard.
Ifølge tal fra Tinglysningsretten blev der tinglyst 10.247 ægtepagter herhjemme i 2024. Det er en stigning på 10 procent ift. 2023 og det højeste niveau nogensinde (statistikkens startår er 2010).