Nye antistoftests er klar: 97% nøjagtighed

09/6/20 07:15

Julie Møller

Foto: Shutterstock
To nye antistoftests kan fortælle, om du har været smittet med coronavirus eller ej.

“Jeg har jo haft det lidt mærkeligt. Gad vide om det er corona?” Sådan er der nok rigtig mange af os, der har følt i løbet af de seneste måneder. 

Samtidig er der nok også en del, der gerne vil vide, om de har haft coronavirus, og om de i så fald har udviklet antistoffer mod virusset. Det kan du snart få svar på. Det skriver DR.dk

Rigshospitalets Diagnostiske Center og Novo Nordisk har i et samarbejde udviklet to nye antistoftests, som med 97 procent sikkerhed afgører, om man har været smittet med coronavirus eller ej. Det fortæller professor i klinisk molekylær medicin Peter Garred, der har været med til at udvikle testene, til DR.

“Nu har vi lavet en test som har en følsomhed på 97 til 98 procent. Når vi kan klarlægge det på denne måde, er fordi, den er lavet på en helt anden måde end de gamle tests.

Mere nøjagtig test end tidligere

Det har været muligt at blive testet for antistoffer, hvis man var bloddonor. Men eftersom usikkerheden ved denne type test var for høj, stoppede blodbankerne med at teste for antistoffer mod coronavirus.

Det er til gengæld ikke tilfældet med de to nye tests, der med stor nøjagtighed kan teste for antistoffer i blodet.

Dog kan testen ikke afsløre, om man er også er beskyttet mod coronavirus i fremtiden, hvis man har antistoffer i blodet. Det vil kræve flere undersøgelser at finde ud af, forklarer Peter Garred til DR.

Alligevel kan antistoftestene sagtens give vigtig viden.

“Testen kan vise, hvor mange i befolkningen, der faktisk har været smittet. Den kan også vise, hvor mange der bliver smittet fremadrettet, og om antistofferne forsvinder igen,” forklarer han.

De to tests giver svar på forskellige ting

De to tests skal overvåge, hvordan coronavirus udvikler sig i Danmark, og de skal teste to forskellige ting.

Den ene kan undersøge, om man har dannet antistoffer mod coronavirus. Mens den anden kan undersøge, hvilken type antistof man har i blodet.

Hvis der kommer en vaccine, er begge dele nødvendig viden. 

“Testene kan give os information om, man rent faktisk reagerer på en vaccine, når den eventuelt kommer,” siger Peter Garred og uddyber, at det stadig er uvist, hvornår borgerne kan få glæde af de nye tests. Men testene er allerede nu klar til at blive produceret.

“Antistoftesten er færdigudviklet, men før den bliver bragt ud på laboratorierne, så vil der selvfølgelig gå noget tid, men jeg håber på, at de kan ske i næste uge,” forklarer han til DR.