Nye problemer med 'Pyrus'

28/11/22 06:12

Ida Hansson

Foto: Søren Hartvig, TV 2
Julekalenderen er igen kommet i modvind.

Fiktionschef hos TV 2, Mette Nelund, har som bekendt udtalt, at man i 2022 ser "Pyrus" med andre øjne. Her henvises der til en scene, der viser et barn, der er hvid i huden, som er blevet malet sort.

Herefter bliver han drillet af andre hvide børn. 

"'Alletiders julemand' har vi netop genset med et fornyet blik. I vores gennemsyn mener vi, at 'Alletiders julemand' indeholder elementer, som har en forældet skildring af både mennesker og kulturer, og som kan misforstås for især børn, som ikke kan sætte fortællingen ind i en historisk kontekst," udtalte hun til juleweb.dk fredag.

I stedet for den omtalte kalender fra 1997 bliver det i stedet Pyrus-kalenderen fra 2000, der bliver vist. 

Men julekalenderen fra 2000 afbilder flere stereotype fremstillinger af andre folkeslag - især én scene omtales af mange danskere. 

Den omdiskuterede scene viser to hvide børn, der er klædt ud som kinesere. Herefter synges en sang med teksten, der blandt andet lyder: 

"i Kina siger de ’pingeling’ hver gang, at de får ris."

Men til TV 2 fortæller indholdsdirektør Lotte Lindegaard, at det slet ikke er det samme. 

"I Pyrus 3, altså 'Alletiders Julemand', kan man få den følelse, at det er forkert at være mørk. Det er et ret voldsomt budskab. Vi ville ikke have lavet Pyrus 4 i dag, som indeholder kinesersangen. Men det er alligevel noget helt andet, end det vi oplever i Pyrus 3," siger Lotte Lindegaard til TV 2.