Nye prøver afslører giftstoffer i vandet: Fisk fanget i denne å bør ikke spises

Af: Mie M.B

|

07/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Målingerne i åen viser et forhøjet niveau af blandt andet metallet barium

Mest læste i dag

Sportsfiskere ved Alling Å må finde nye jagtmarker efter at nylige fund af forurenende stoffer har rejst tvivl om sikkerheden ved at indtage fisk fra området. Jan Hyllested, formand for Randers Sportsfisker Klub og passioneret sportsfisker, udtrykker sin bekymring og råder medlemmerne til at undgå at spise fisk og signalkrebs fanget i det naturskønne åsystem, der strækker sig gennem kommunerne Randers, Favrskov, Syddjurs, og Norddjurs. Det skriver TV 2 Østjylland.

Denne usikkerhed kommer i kølvandet på jordskredet hos Nordic Waste i Ølst, hvilket førte til, at myndighederne iværksatte undersøgelser af de miljømæssige konsekvenser. Disse undersøgelser har afsløret spor af det giftige metal barium samt en række kulbrinter, der alle overskrider de fastsatte grænseværdier.

Lisbeth E. Knudsen, professor i toksikologi ved Københavns Universitet, understreger bariums toksicitet og potentiale for skade ved indånding eller indtagelse i større mængder. Denne opdagelse af forurening i åen har ført til øget opmærksomhed fra lokale myndigheder.

Kim Jensen, vej- og ejendomschef i Norddjurs Kommune, bekræfter, at de indledende prøver giver indikationer på forureningskilder fra Nordic Waste. Trods disse bekymrende fund mener Jensen dog ikke, at der er umiddelbar grund til bekymring for åens brugere. Han påpeger, at det kræver en længerevarende overvågning at vurdere de fulde konsekvenser af forureningen.

For at afdække omfanget af problemet vil Norddjurs Kommune fortsætte med at tage prøver ved fire målestationer ugentligt. Formålet er at fastslå, om forureningen er et midlertidigt fænomen eller tegn på et mere vedvarende miljøproblem.

Anbefalet til dig