Nye regler træder i kraft: Nu bliver det dyrere

16/05/2023

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Det forventes, at prisen vil stige markant.

Mest læste i dag

Dieselforbruget, som længe har været stigende, forventes nu at falde markant i de kommende år.

Ifølge Finans skyldes dette en kombination af øgede brændstofafgifter, et nyt CO2-kvotesystem og en større andel af biobrændstoffer. Disse faktorer vil samlet set gøre diesel betydeligt dyrere og afskrække forbrugerne.

Skatteminister Jeppe Bruus skønner i et svar til Folketinget, at efterspørgslen på diesel vil falde med hele 8 procent inden for de næste tre år.

Inden 2030 forventes forbruget at være faldet med 24 procent. Fra næste år vil afgiften på en liter diesel stige med 7,7 procent, hvilket betyder, at der skal betales 3,07 kr. i afgift pr. liter til statskassen.

I december 2020 var der 827.000 dieseldrevne personbiler med nummerplader i Danmark, mens det tal i dag er skrumpet til 749.000.

Skatteministeriet forventer også, at salget af diesel kun vil falde frem mod 2030. Ved indgangen til det nye årti vil salget være nede på 2,2 mio. liter diesel om året, men dette tal forventes at falde yderligere til 2,1 mio. liter i 2030.

De stigende omkostninger ved diesel kan føre til en accelereret overgang til mere miljøvenlige transportformer og bidrage til reduktionen af CO2-udledningen.